Hipotireoza je snižena funkcijaštitnežlezde, odnosno stanje kada štitnažlezda ne luči dovoljno hormona, piše Lepa & srećna.

Neaktivnaštitnažlezda usporava metabolizam i čini da se brzo gojite, pa mnogi pacijenti imaju veliki problem s viškomkilograma. Pored gojaznosti simptomi hipotireoza su bol u mišićima i konstantan umor. Kao dokaz da se ovo stanje može regulisati prirodnim putem pokazuje ispovest Mire (44).

PROČITAJTE JOŠ: Prirodni lek za štitnu žlezdu: kako se pravi domaća orahovača (RECEPT)

Mira nije imala problem sa prekomernom težinom, ali kada joj je dijagnostifikovana hipotireoza ugojila se 26 kilograma. Odlučila je da ne želi ostatak života da provede na hormonskojterapiji i izabrala specifičan način ishrane u kombinaciji sa fizičkomaktivnošću. Ona je stanje hipotireoza izlečila jelovnikom iz kojeg je izbacila rafinisano brašno, rafinisan šećer, maksimalno smanjila prženuhranu i pešačila je i pravila oko 20 000 koraka dnevno. Neaktivna štitnažlezda često je okidač i za druga oboljenja poput bolestisrca i holesterola, a ako se ne leči dovodi do pojave tumora na vratu, hipertenzije i gubljenja svesti

Nema šale sa štitnom žlezdom: evo šta morate znati o antibiotiku ako uzimate lekove za tiroidu

Antibiotici i lekovi za štitnu žlezdu snažni su medikamenti koji se uzimaju jedino i samo u konsultaciji s lekarom. A šta kada nam se u terapiju za štitnu žlezdu "umeša" zdravstvena tegoba koju moramo lečiti antibioticima pa istovremeno moramo uzimati oba leka? Doznali smo kako to može uticati na organizam i na šta morate paziti.

Istovremeno uzimanje lekova za štitnu žlezdu i antibiotika može uticati na apsorpciju leka za štitnu žlezdu odnosno ona može biti ili smanjena ili povećana. Istraživanje časopisa Thyroid zaključilo je da antibiotik Ciprofloksacin značajno smanjuje apsorpciju leka za štitnjaču, a slično utiču i ostali antibiotici iz porodice kinolona, naročito ako se radi o hipotierozi.

"Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lekovi za štitnu žlezdu ne uzimaju u isto vreme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lekova".

S druge strane, neki drugi antibiotici mogu značajno povećati apsorpciju leka za štitnu žlezdu.

Antibiotici u kombinaciji s lekovima za štitnu žlezdu mogu imati 3 učinka:

1. Mogu smanjiti apsorpciju leka za štitnu žlezdu što dovodi do smanjenog protoka leka za štitnu žlezdu u krvotoku.

2. Mogu povećati brzinu kojom organizam prerađuje i izbacuje višak leka za štitnu žlezdu što takođe dovodi do smanjenog protoka leka za štitnu žlezdu u krvotoku.

3. Mogu promeniti način na koji se lek za štitnu žlezdu veže na proteine u krvotoku i kako se upija što također utiče na hormone štitne žlezde.

Prim. dr. sc. Miodrag Lacić napominje kako se lekovi za štitnu žlezdu mogu uzimati, a nekada se i moraju uzimati sa svim drugim lekovima, ali pritom treba poštovati važno pravilo.

Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lekovi za štitnu žlezdu ne uzimaju u isto vreme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lekova.

U situacijama kada se to ne može ostvariti, može se lekove uzimati i zajedno ali tada obično treba količinom uzeti više leka za štitnu žlezdu što će proceniti i odrediti dozu leka lekar koji leči štitnu žlezdu tj. tireolog, kaže dr Miodrag Lacić iz Poliklinike Lacić.

Izvor: Zadovoljna