Istraživanja su dokazala da osobe koje imaju zdravu kognitivnu sposobnost u osamdesetim godinama imaju kvalitetniji i uzbudljiviji socijalni život, u odnosu na obolele od demencije, piše Lepa & srećna.

Alchajmerovabolest jedan je od najčešćih oblika demencije i podrazumeva oštećenje mozga, a stanje se vremenom samo pogoršava. Ovo oboljenje se uglavnom javlja kod osoba koje su starije od 70 godina, a prvi znak je loša memorija.

Prvi siptomi demencije su zaboravljanje situacija koje su se skoro desile, a sećate se stvari iz daleke prošlosti, zaboravljanje imena, teško obavljanje osnovnih obaveza, kao što je kupovina. Takođe, javlja se zbunjenost, često zaboravljanje datuma, nemogućnost da pratite konverzaciju, zaboravljate gde ste ostavili stvari, ponavljate ono što ste već rekli i često menjate raspoloženje.

Izvor: Lepa & srećna

5 ZNAKOVA DA SE U TELU RAZVIJA RAK DEBELOG CREVA: ako imate ove simptome što pre idite kod lekara

Rak debelog creva je bolest koja odnosi sve više života u zemljama širom sveta, a evo koji znakovi ukazuju da se razvija u telu, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: PROVERITE DA LI OVO NEDOSTAJE VAŠEM TELU: ovaj mineral sprečava srčani udar i visok krvni pritisak

Među razlozima koje lekari povezuju s rakom debelog creva su svakodnevno konzumiranje crvenog mesavišak kilograma, nedostatak fizičke aktivnosti, alkohol, pušenje cigareta i genetika. Prvi znak je bol u stomaku, nadimanje i grčevi, naročito tokom i posle jela. Povećan umor i malaksalost, kao i nagli gubitak težine su takođe upozorenje.

Krv u stolici je glavni znak raka debelog creva, naročito ako je pored toga stolica tamna i neredovna. Krv može da ukazuje i na hemoroide koji su često bezazleni, ali se ipak posavetujte sa lekarom. Ne treba zanemariti ni osećaj da vam se stalno ide u WC.  Ovi simptomi mogu biti i simptom dijareje ili stomačnog virusa, ali svakako je bolje da proverite stanje na vreme.

Izvor: Lepa & srećna 

DIJETA PROTIV KANCERA: Ovo povrće sprečava razvoj tumora!

Rak je opaka bolest koja odnosi živote ljudi širom sveta, a naučnici su otkrili još jedan vid prevencije, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: PROVERITE DA LI OVO NEDOSTAJE VAŠEM TELU: ovaj mineral sprečava srčani udar i visok krvni pritisak

Istraživači u Americi otkrili da redovnim konzumiranjem brokolija smanjujete rizik od pojave kancera i podstičete dobar rad i zdravlje creva. Biljke kupusnjače, uključujući i prokelj i karfiol, sadrže glukozinolate.

Kada se glukozinolati razlože, aktiviraju receptore u crevima koji podstiču zdravlje crevne flore i razvijaju sposobnost imunog sistema da prepozna i zaustavi rast ćelija koje mogu da postanu maligne. Istraživači ističu da je poželjno svakog dana pojesti oko 400 g brokolija ili 100 g prokelja kako bismo zaštitili telo od opasnih bolesti.

Izvor: Lepa & srećna