Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spas kad karcinom ne može da se operiše: imunoterapija pomaže organizmu da uništi rak (USKORO ZA SVE PACIJENTE U SRBIJI)

Nova terapija za lečenje karcinoma možda će zameniti hemoterapiju, a evo kako se rak leči imunoterapijom!

  Izvor: Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ljubica Gašić iz Beograda očekivala je da će lako proći zakazanu kontrolu kod lekara. Međutim, rezultati su bili poražavajući. Pronašli su joj rak pluća, u šezdeset petoj godini. Karcinom je zahvatio desno plućno krilo i lekari su joj rekli da ne mogu da je operišu.

U njenom slučaju bili bi joj predloženi hemoterapija i zračenje, koji su jedini vidovi lečenja u Srbiji. Međutim, dobila je ponudu od onkologa da se priključi medicinskoj studiji - imunoterapiji, koja za sada daje najbolje rezultate. Umesto da neposredno napada rak, kao što to čini hemoterapija, imunoterapija pokušava da podstakne pacijentov imuni sistem da se bori protiv bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: OVE 2 NAMIRNICE SPREČAVAJU SRČANI UDAR I RAK: kašiku ove tečnosti treba da popijete svakog jutra

U našoj zemlji malo ko od pacijenata ima sreće kao Ljubica. Oni retki koji mogu da primaju imunoterapiju, isto su kao i ona uključeni u studiju. Iako Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po obolevanju od karcinoma pluća, država još uvek nije obezbedila pacijentima ovakav vid terapije. Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen značajan porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto. U proseku kod nas godišnje oboli ogotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Ljubica, kao i većina pacijenata, nije imala nikakve simptome, a dijagnoza ju je dočekala kao grom iz vedra neba. Ostala je šokirana.

"Kod lekara sam otišla samo da podignem lekove za srce. Iskoristila sam to i požalila sam se na malaksalost, koju sam osećala par dana ranije. Nakon prvog slušanja pluća, doktorki se nje dopalo šta čuje, zbog čega me je poslala kod specijaliste. Nakon desetak dana odlazim kod plućnog lekara. Tada sam se već osećala dobro i dok sam čekala da uđem u ordinaciju zapitala sam se šta ću ja ovde. Ipak, snimak je pokazao da imam rak pluća, koji nije mogao da se operiše," priča Ljubica za "Blic".

Ubrzo nakon toga dobija poziv da se priključi studiji, što ona prihvata, iako nije znala šta je čeka. Već nakon prve ture imunoterapije, njen karcinom je počeo da se smanjuje.

Sve o lečenju imunoterapijom pročitajte OVDE!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije