Ljubica Gašić iz Beograda očekivala je da će lako proći zakazanu kontrolu kod lekara. Međutim, rezultati su bili poražavajući. Pronašli su joj rak pluća, u šezdeset petoj godini. Karcinom je zahvatio desno plućno krilo i lekari su joj rekli da ne mogu da je operišu.

U njenom slučaju bili bi joj predloženi hemoterapija i zračenje, koji su jedini vidovi lečenja u Srbiji. Međutim, dobila je ponudu od onkologa da se priključi medicinskoj studiji - imunoterapiji, koja za sada daje najbolje rezultate. Umesto da neposredno napada rak, kao što to čini hemoterapija, imunoterapija pokušava da podstakne pacijentov imuni sistem da se bori protiv bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: OVE 2 NAMIRNICE SPREČAVAJU SRČANI UDAR I RAK: kašiku ove tečnosti treba da popijete svakog jutra

U našoj zemlji malo ko od pacijenata ima sreće kao Ljubica. Oni retki koji mogu da primaju imunoterapiju, isto su kao i ona uključeni u studiju. Iako Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po obolevanju od karcinoma pluća, država još uvek nije obezbedila pacijentima ovakav vid terapije. Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen značajan porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto. U proseku kod nas godišnje oboli ogotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Ljubica, kao i većina pacijenata, nije imala nikakve simptome, a dijagnoza ju je dočekala kao grom iz vedra neba. Ostala je šokirana.

"Kod lekara sam otišla samo da podignem lekove za srce. Iskoristila sam to i požalila sam se na malaksalost, koju sam osećala par dana ranije. Nakon prvog slušanja pluća, doktorki se nje dopalo šta čuje, zbog čega me je poslala kod specijaliste. Nakon desetak dana odlazim kod plućnog lekara. Tada sam se već osećala dobro i dok sam čekala da uđem u ordinaciju zapitala sam se šta ću ja ovde. Ipak, snimak je pokazao da imam rak pluća, koji nije mogao da se operiše," priča Ljubica za "Blic".

Ubrzo nakon toga dobija poziv da se priključi studiji, što ona prihvata, iako nije znala šta je čeka. Već nakon prve ture imunoterapije, njen karcinom je počeo da se smanjuje.

Sve o lečenju imunoterapijom pročitajte OVDE!

PageBreak

"Isto se daje kao i hemoterapija. Čak mi je i kosa opala, ali to sam sve prihavtila. Svidelo mi se i kako mi perika mi stoji. Ni u jednom trenutku se zbog toga nisam stidela. Ali, vest koju sam dobila već nakon prve kontrole, dala mi je snage da se i dalje borim. Moj tumor se smanjio. Dobila sam još više snage da ga pobedim," navodi ona.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se pravilno koristi tampon: ovo morate da uradite ako se kupate sa tamponom

Kaže da shvata da je imala sreće, jer tip tumora koji je dobila bio je ulaznica za studiju.

"Šanse za uspešno izlečenje su decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, a u poslednjih 15 godina situacija se drastično menja pojavom molekularne - biološke terapije i najnovije imunološke terapije. Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju maligniteta, pa tako i karcinoma pluća. Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna, delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora. Na taj način postiže se osnovni cilj u lečenju raka, a to je da se rak pretvori u hroničnu dugogodišnju bolest ." objašnjava prof. dr Dragana Jovanović iz Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Ona kaže da ovi lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imunski sistem organizma.

- Prekida se blokada imunskog odgovora koju tumor izaziva i pojačava se odgovor organizma na tumor, kojim se ubijaju maligne ćelije. Imunoterapija je sada našim pacijentima dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama, iako se već daje u većini evropskih zemalja. Nadamo se da će ova grupa lekova kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za građane Srbije - ističe prof. dr Jovanović.

Simptomi koji ukazuju na karcinom puća - pročitajte OVDE!

PageBreak

U većini slučajeva, rak pluća ne daje nikakve simptome sve dok bolest već ne uznapreduje. Ipak, postoji i mnogo slučajeva u kojima ljudi simptome ove teške bolesti zamenjuju nečim drugim, što je uvek fatalna greška.

PROČITAJTE JOŠ: OVU OPASNU STVAR SKORO SVI RADE NA MORU: privremena tetovaža od kane može da spali kožu i uništi zdravlje

Zato je potrebno da što pre odete kod lekara ako primetite neke od ovih znakova, jer su u tom slučaju šanse za izlečenje značajno veće.

Mogući simptomi:

Kašalj koji ne prestaje ili se pogoršava

Iskašljavanje krvi ili sekreta boje rđe

Bol u grudima koji se pogoršava dubokim udahom, kašljanjem i smejanjem

Promuklost

Neobjašnjiv gubitak težine i apetita

Kratak dah

Umor i iscrpljenost

Infekcije poput bronhitisa i upale pluća koje ne prolaze ili se stalno vraćaju

Šištanje prilikom udaha

Tekst: Sonja Todorović

Izvor: Blic