Nepravilna ishrana bogata rastvorljivim šećerima, odsustvo redovnog čišćenja usta i preterano dojenje dovode do karijesa kod dece do druge godine.

Više od 35 odsto beba u Srbiji do druge godine već ima pokvarene tek iznikle zube, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja.

Roditelji često ne kreću na vreme s higijenom usta i zuba kod dece, što dovodi do užasavajuće statistike. Ova vrsta oboljenja naziva se i karijes ranog detinjstva, veoma brzo napreduje i ukoliko se ništa ne preduzme, dovodi do razaranja zuba.

PROČITAJTE JOŠ: Izbelite zube na prirodan i jeftin način: evo koji sastojak vam je potreban

Dečji stomatolog prof. dr Jovan Vojinović kaže za Kurir da su uzroci pojave karijesa kod beba i male dece nepravilna ishrana bogata rastvorljivim šećerima i odsustvo pravilnog i redovnog čišćenja zuba:

- Ponekad i samo dojenje, ako je često i ako je kombinovano s prehranom bogatom rastvorljivim i lepljivim šećerima, može da uzrokuje rano obolevanje zuba. Pojedina deca imaju veću sklonost za brz razvoj karijesa jer su zubi manje otporni. To može da bude posledica nedostatka pojedinih vitamina ili oboljenja i poremećaja u toku trudnoće ili u prvim mesecima života, zbog čega je izgrađena manje kvalitetna zubna gleđ.

On ističe da je značajno da se prvi pregled uradi neposredno po nicanju zuba, a da je isto tako važno odmah započeti sa čišćenjem zuba.

- Razvoj karijesa kod beba i male dece može se lako sprečiti, a u početnim stadijumima bolesti zub se može u potpunosti oporaviti. Zbog toga je izuzetno važno prepoznati prve znake. Često i stomatolozi zanemaruju te prve znake i omalovažavaju ih tvrdnjama da se mlečni zubi ne leče. Ako stomatolog tvrdi da to nije važno, treba potražiti drugog - ističe dr Vojinović.

On navodi da ukoliko se na vreme ne reaguje na mestima belih mrlja, zubna gleđ puca i stvaraju se defekti, koji mogu veoma brzo da se šire.

PROČITAJTE JOŠ: Vodič za bezbednu upotrebu mobilnog telefona: 5 saveta za zaštitu dece i odraslih od štetnog zračenja

- Ako dođe do infekcije zuba usled brzog i obimnog topljenja, trošenja i lomljenja gleđi i dentina, zub se mora izvaditi. Prvi znak uznapredovale infekcije je pojava ispupčenja na desnima u predelu korena zuba. Može doći i do otoka, praćenog bolom i povišenom temperaturom.

PRANJE ZUBA KOD BEBA

- zube ne treba prati snažnim trljanjem horizontalnim pokretima (napred-nazad)

- tehnika kružnog kretanja četkice oko stisnutih zuba ili pojedinačnih vilica se pokazala kao najmanje efikasna kod dece

- tanka i elastična vlakna meke četkice postaviti delom na desni a delom na vrat zuba

- četkica se zatim uz blage vibracije okreće i spušta nadole (gornja vilica) ili diže nagore (donja vilica)

- na jednoj površini treba napraviti najmanje pet pokreta i zatim preći na sledeću

- često se preporučuje da dužina pranja bude dva do tri minuta

PREPORUKE ZA ISHRANU KORISNU ZA ZUBE

- navići dete na najviše pet-šest obroka, tri osnovna i dve užine (tu bi spadalo i dojenje)

- izbaciti noćne obroke (i noćno dojenje) posle nicanja zuba

- nakon poslednjeg obroka, pred spavanje, treba dobro očistiti zube i posle toga ne unositi nikakvu hranu i tečnost, osim vode

- maksimalno ograničiti hranu bogatu šećerima, kao i dodatno zaslađivanje

- maksimalno odlagati i striktno ograničavati unos slatkiša u prvim godinama života

NAJČEŠĆE GREŠKE RODITELJA KOJE DOVODE DO OBOLJENJA ZUBA KOD DECE

- kasno započinjanje pranja zuba

- noćna ishrana

- često i neuobročeno unošenje hrane

- preterana upotreba šećera svih vrsta

- jedna od najvećih grešaka je stav da mlečni zubi nisu važni

Tekst: Mina Branković

Izvor: Kurir