Ako vidite da rano sedite a da to nije bio slučaj u vašoj porodici obavezno posetite doktora.

Pre ili kasnije naša kosa će početi da sedi, a prve sede možda dobijamo već u tridesetim godinama. Tajming možda zavisi i od rase - belci ranije sede od Afrikanaca.

Jedan od razloga je i genetika - sedite u vreme kada su i vaši roditelji počeli da dobijaju bele vlasi. Ako krenete ranije možda ima još neki uzrok svemu tome. Evo nekih:

Stres

Stručnjaci se spore da li stres može da uzrokuje sede vlasi, ali mnogi misle da postoji veza. U 2013. godini, Njujorški univerzitet je objavio studiju po kojoj su miševi dobili sede vlasi zbog stresa.

Mada nema mnogo dokaza ove teorije, ima puno anegdota koje je potvrđuju.

Imate zdravstveni problem

U retkim slučajevima seda kosa je vezana sa zdravstvenim poremećajem - npr. problemima sa tiroidnom žlezdom. Autominune bolesti koje napadaju kosu i kožu poput vitiliga takođe su jedan od uzročnika.

Manjak vitamina

Konkretno vitamina B12, a do toga može doći jer ste vegan ili vegetarijanac ili uzimate kontraceptivne pilule. Ako je ovo uzrok sedih vlasi onda je to povezano sa vrstom anemije, jer vaš organizam na uzima dovoljno vitamina B12.

Pušač ste

Pušenje može veoma da naškodi vašoj koži i kosi. Postoji istraživanje koje povezuje pušenje i sede kose. Kad vidite pušače vidite da oni imaju naboranu kožu.

Ako vidite da rano sedite a da to nije bio slučaj u vašoj porodici obavezno posetite doktora.

Izvor: Newsweek