Anemija kod najvećeg broja pacijenata znači nedostatak gvožđa, a uzrok njegovog deficita u većini slučajeva nije neodgovarajuća ishrana, već akutna i hronična krvarenja izazvana mnogobrojnim bolestima.

- U slučaju pojave anemije kod žena potreban je ginekološki pregled, jer su obilne menstruacije, postojanje mioma ili nekog drugog ginekološkog oboljenja čest uzrok malokrvnosti - kaže dr Zoran Milojević, načelnik odeljenja za hematologiju i onkologiju Kliničko bolničkog centra Zvezdara.

Anemija je čest pratilac i trudnoće, a osim nedostatka gvožđa praćena je i nedostatkom folne kiseline.

Da bi se uzrok malokrvnosti uspešno otklonio i ženama i muškarcima savetuju se i ispitivanje stolice na okultno krvarenje, kao i ispitivanje digestivnog trakta, odnosno endoskopski pregled želuca, debelog i tankog creva, kao i pregled urotrakta.

- U lečenju deficita gvožđa koriste se preparati koji sadrže i do 100 mg ovog minerala - upućuje dr Milojević. Ove preparate trebalo bi uzimati nekoliko meseci, a u slučaju težeg nedostatka primenjuje se i lečenje injekcijama. Važna je i raznovrsna ishrana koja bi trebalo da obiluje crvenim mesom, iznutricama, ribom, školjkama, mahunarkama, sušenim voćem, jajima. Veoma korisne su i namirnice bogate vitaminom C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa.

Najčešći simptomi anemije su slabost, malaksalost, lako zamaranje, vrtoglavice, ubrzan rad srca, depresija, gubitak apetita, slaba koncentracija. U težim oblicima dolazi do pojave aritmije i srčane slabosti. Okom vidljivi znaci su bledilo kože i sluznica, krtost kose i noktiju, kao i gubitak telesne težine.

Osim nedostatka gvožđa do anemije dolazi i usled smanjenog nivoa hemoglobina, kao i broja eritrocita i hematokrita. Preporučeni nivo hemoglobina za muškarce ne bi trebalo da bude manji od 13 g/dL, a za žene 12 g/dL.

Lakšim oblikom anemije smatra se kada je nivo hemoglobina od 11-9 g/dL, srednjim ako su vrednosti od 9-7 g/dL, a teškim ako su ispod 7 g/dL - upozorava naš sagovornik.

Malokrvnost je vrlo čest pratilac hroničnih bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre kao i kancera. Ove vrste anemije zahtevaju detaljno ispitivanje i lečenje osnovnog oboljenja.

Preparati gvožđa mogu da izazovu bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, dijareju i zatvor. U tom slučaju trebalo bi smanjiti dozu, a lečenje produžiti.

Tekst: I. Kovačić

Izvor: Novosti