Leto je sve bliže a mnogi i dalje ne znaju kako, kada i koliko zaista treba koristiti kremu za sunčanje. Sve odgovore na najčešća pitanja daje Story.

Koliko i kada treba nanositi kremu?

Na plaži retko koristimo onoliku količinu koliku zapravo trebamo da nanesemo na kožu u takvim uslovima. Odrasli bi trebali da nanose količinu od dve supene kašike ili jednu punu čašicu za rakiju (35ml) kako bi krema imala puno dejstvo.

Pročitajte još: Vodič za bezbednu upotrebu mobilnog telefona: 5 saveta za zaštitu dece i odraslih od štetnog zračenja

Ovo biste trebali da ponovite 3 puta dnevno. Ako biste sledili ova pravila, standardna tuba od 200ml bi trajala samo 6 nanošenja, što zaravo znači da bi vam trebalo 7 tuba za odmor od 2 nedelje. Lagana odeća, šeširi, marame će uvek biti efikasnije u dodatnoj zaštiti, morate biti pažljivi i čuvati svoju kožu.

Da li je dozvoljeno krostiti kremu za sunčanje od prošle godine?

Kao i svaki proizvod i kreme za sunčanje imaju svoj rok trajanja. Kreme kojima je istekao rok ne treba koristiti jer su njihova destva gotovo nikakva, takođe određene kreme mogu izgubiti svoje dejstvo time što su izložene suncu, vrelina može umanjiti kvalitet proizvoda.Držite ih u hladovini kako biste očuvali sam kvalitet kreme.

Da li neke kreme mogu da otklone rizik od nastanka raka kože?

Mnogi smatraju da kreme za sunčanje pružaju zaštitu u prevenciji raka kože. Mi znamo da kreme pomažu da naša koža ne izgori, ali ne shvatamo da to ne znači da ona štiti i od mogućih rizika nastanka raka kože. Naučnici upozoravaju da ne postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na to, nemojte se oslanjati na tu tvrdnju.

Da li kreme pružaju lažan osećaj sigurnosti?

Istraživanja su otkrila da se gotovo 99% ispitanika oslanjaja na kreme i veruje u to da štite kožu da ne izgori na suncu kao i da pruža zaštitu od karcinoma kože. Ovo je prouzrokovano time što ljudi smatraju da je logično da krema za sunčanje pruži svu neophodnu zaštitu na suncu.

Pročitajte još: Žensko zdravlje: koje obloge treba koristiti protiv cista na dojkama

Pružaju vam lažan osećaj sigurnosti i navode da sami izvedete zaključak da je dozvoljeno da duže vreme provedete na suncu, što dovodi do gorenja, u gorem slučaju izloženosti povišenog UV zračenja kože.

Da li vam trebaju različite kreme za lice i telo?

Stručnjaci potvrđuju da vam nije neophodna posebna krema za lice i telo, posebna za mladu ili staru kožu.Ukoliko se opredelite za kupovinu kreme sa visokim faktorom zaštite (50) i 5 zvezdica budite sigurni da može cela porodica da ga koristi. Aktivni sastojci u kremama su isti kod skoro svih proizvođača i apsolutno je u redu koristiti istu kremu i na licu i na koži.