Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO VAS BOLE LEĐA I OTIČU NOGE: 2 loša i 4 dobra položaja za kičmu tokom dana

Kako da pravilno da sedite na poslu, poboljšate svoje zdravlje i smanjite bol u leđima - evo saveta!

 Izvor: Foto: Profimedia; Ilustracije: Damir Lešić

Već dugo vremena ortopedi i fizijatri upozoravaju kako previše sedimo. Sedimo na poslu, dok putujemo, pijemo kafu, tokom pauze na poslu, kad dođemo kući... 

Povezane vesti

Prema nekim istraživanjima, provodimo 11,5 sati dnevno u sedećem položaju. To je skoro pola dana! I to se odražava i na naše zdravstveno stanje. 

Lekari upozoravaju na činjenicu ljudsko telo nije konstruisano za celodnevno sedenje. Naime, tokom dugotrajnog sedenja usporava se cirkulacija pa hranjive materije i kiseonik teže dolaze do ćelija što rezultira usporavanjem čitavog metabolizma. Vremenom to može dovesti do problema s cirkulacijom u nogama, oticanjem, ali i do gojenja i pojave dijabetesa. 

Koliko dugotrajno sedenje može biti opasno pokazuju i neke studije koje povezuju sedelački način života s većim rizikom od obolevanja od raka želuca, materice i pluća. Naime, sedenje je povezano s celim nizom metaboličkih i hormonalnih promena u telu koje stvaraju pogodne uslove za razvijanje bolesti poput raka. Ukratko, što duže sedimo - rizik je veći i to nezavisno od toga koliko kilograma imamo i da li pušimo. Već sam položaj u kojem najčešće sedimo, zavaljeni u stolicu, vremenom postaje uzrok atrofije leđnih mišića. 

Oslabljeni leđni mišići više ne pružaju dovoljan oslonac kičmi, što pak uzrokuje krivljenje kičme i pogrbljeno držanje. To rezultira dodatnim pritiskom na unutrašnje organe, prvenstveno probavnog sisitema koji zbog toga usporava rad i dovodi do novih problema koje smo svi barem jednom iskusili - nadustosti, zatvora i kiseline.Sve te probleme možete jednostavno izbeći - ustajanjem sa stolice. Stručnjaci savetuju što češće ustajanje i kretanje - dok razgovarate telefonom ili razmišljate, napravite nekoliko koraka po kancelariji.

Ako vam posao ne dopušta ustajanje, s vremena na vreme oslonite se celim leđima na naslon. Pritisnite donji deo leđa u naslon, ispravite se i stisnite mišiće stomaka kako biste popravili držanje. Možete i uspravno da sednete, naslonite se rukama na sto i istegnete kičmu oslanjajući se na sto kao da se nameravate da ustanete. Povremeno i promenite položaj nogu, podignite ih, zategnite stopala kako biste podstakli cirkulaciju. Iskoristite svaku mogućnost da se ustanete sa stolice i napravite korak-dva. Vaše telo će vam biti zahvalno!

Ravna leđa i ispravno držanje smanjuju pritisak na srce, pluća i želudac, što povoljno deluje na njihov rad, a onda i na vaše telo i um. Nepravilno sedenje utiče na raspoloženje, stav, pamćenje i sposobnost donošenja odluka. Zato je važno da znate kako sedite i korigujete položaj. Ako osećate da vas bole leđa upotrebite ovaj trik. Ispravite leđa i zdelicu lagano gurnite prema napred kako biste smanjili pritisak na lumbalni deo kičme i pršljenove. Kad već zbog modernog načina života ne možemo izbeći dugotrajno sedenje, možemo se barem potruditi da to činimo pravilno

Uspravan položaj

Ako veći deo dana provodite u stolici, najbolje bi bilo da sedite u uspravnom položaju. U tom slučaju, karlica bi trebalo da vam bude smeštena nešto više nego kolena, kako bi se prirodno nagnula prema napred. Kukovi i kolena trebalo bi da budu pod pravim uglom, a noge čvrsto oslonjene na pod, blago udaljene jedna od druge. Leđa su vam prava i bez dodatnog pritiska na pršljenove.

 Izvor:

Opušteni položaj

U trenucima opuštanja učinite nešto za svoje noge. Dugotrajno sedenje može dovesti do slabljenja cirkulacije i mišića. Kako biste podstakli cirkulaciju, s vremena na vreme podignite noge na sto ili neku drugu površinu. Ako to ne možete da učinite na poslu, podignite noge kad dođete kući. Televiziju možete da gledate ili čitate knjigu i s uzdignutim nogama. 

 Izvor:

Položaj mislioca

Najveći problem današnjih poslova je dugotrajno zurenje u ekran. Vremenom, kako se umaramo, automatski guramo glavu prema napred što umara i napinje mišiće vrata, a to može prouzrokovati bolove u vratu, ramenima i glavi. Kako biste opustili mišiće vrata, s vremena na vreme, oslonite glavu na ruke i zauzmite pozu mislioca (glavu oslonite na šake i uperite pogled prema stolu). 

 Izvor:

Povezane vesti

Ležerni položaj

Najgori položaj koji možete zauzeti prilikom sedenja je onaj u kojem se svi nekako pronađemo nakon nekoliko sati za računarom - zavaljeni u stolici pokušavamo da ležimo, a ne da sedimo. Iako ovaj položaj može povoljno da deluje na smanjenje pritiska na želudac, srce i pluća, negativno utiče na kičmu, a dugoročno može da prouzrokuje napetost u vratu i ramenima. Zato, koliko god vam leškarenje odgovaralo, radije ustanite i prošetajte kako biste se istegli i podstakli cirkulaciju. 

 Izvor:

Pogrbljen položaj

Sedenje u pogrbljenom položaju ne samo da nepovoljno utiče na vašu kičmu već utiče i na rad unutarašnjih organa što može dovesti do probavnih poteškoća poput kiseline, zatvora i nadutosti. Takođe, utiče i na metabolizam, odnosno razgradnju hranjivih materija pa rezultira nakupljanjem masnoće na stomaku. 

 Izvor:

Udoban položaj

Koliko god bio udoban položaj u kojem podižete jednu nogu i sedate na nju ili podižete obe noge i naginjete se na jednu stranu, on može biti uzrok krivljenja kičme. Osim toga, vrši se pritisak i na krvne sudove u nogama zbog savijenog položaja, što može izazvati osećaj utrnulosti, ali i dovesti do proširenja vena i tromboze. 

 Izvor:

Turski sed

Sedenje prekrštenih nogu, kod nas poznato kao kao turski sed, jedan je od boljih položaja za smanjenje pritiska na vašu kičmu. Ovaj položaj isteže spoljne mišiće bedara, a istovremeno stabilizuje gornji deo tela i smanjuje pritisak na donji deo kičme, slično kao i prilikom sedenja u uspravnom položaju. 

 Izvor:

Saveti za zdrav položaj tokom vožnje:

 Izvor:

Ako često i dugo putujete automobilom, poznat vam je osećaj ukočenosti koji se javlja nakon nekoliko sati neprekidne vožnje. Kako biste to izbegli, sledeći put vodite računa o: 

 • Naslonu za glavu. Proverite da li vam je naslon za glavu ispravno podešen. Kad sedite u sedištu, trebalo bi da možete da oslonite glavu na naslon, a njegov vrh trebalo bi da bude u nivou s vrhom vaše glave. Podesite nagib naslona tako da možete da provučete ruku između vašeg potiljka i naslona. 
 • Pravilnom sedenju. Prisetite se saveta iz autoškole. Sednite tako da vam je stražnjica uz naslon sedišta, a samo sedište podesite tako da vam daje dovoljno potpore kičmi i butinama u opuštenom položaju. 
 • Udaljenosti sedišta. Kad pritisnete pedalu do kraja, noga vam ne bi smela biti u potpunosti istegnuta, već mora ostati lagano savijena kako biste mogli kontrolisati pritisak i reagovati na vreme. 
 • Položaju sedišta. Kad sednete, trebalo bi da imate dva do tri prsta prostora između ivice sedišta i zadnje strane kolena kako bi krv nesmetano mogla da cirkuliše tokom cele vožnje.

 Izvor:

Pripremile: Mirna Jurić, Marija Jakob

SVE SLIKE POGLEDAJTE I U FOTO-GALERIJI!

Izvor: Lisa lepa & srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije