Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji kardiolozi sveta u Srbiji: nove tehnike interventnih operacija na najtežim pacijentima

Savitljivije žice kojima se prolazi kroz krvne sudove, tanji i uži baloni kojima se šire arterije, kao i nove tehnike u interventnoj kardiologiji biće predstavljene i preko video-bima kardiolozima u svim centrima Srbije ali i inostranstva.

  Izvor: Foto: Profimedia

Najmanje 10, a možda i 12 kompleksnih intervencija na hronično zapušenim arterijama, ili na mestu njihovog račvanja, koja se smatraju najtežim stanjima na koronarnim krvnim sudovima, uradiće 4. i 5. jula 2015. godine u Kliničkom centru Srbije najbolji kardiolozi iz sveta.

Oni će biti gosti dvodnevnog Simpozijuma o inovacijama u kardiovaskularnoj interventnoj medicini. U sale za kateterizaciju uvešće pacijente kod kojih su u prethodnih godinu dana jednom, a u mnogim slučajevima i dva puta, neuspešno primenjene intervencije za otpušavanje koronarnih arterija.

PROČITAJTE JOŠ: Aritmija: zašto srce preskače

Na simpozijum dolaze prof. Gerald Verner sa Klinike Darmštat u Nemačkoj, dr Iv Luvard iz Bolnica Žak Kartije iz Masija kod Pariza, prof. Sunao Nakamura iz Japana, prof. Dejvid Tagart sa Univerziteta u Oksfordu...

Stranci će naše interventne kardiologe, koji će im asistirani u salama, obučavati za rad sa najtežim pacijentima.

- Na skupu će biti najmanje 15 eminentnih predavača iz sveta sa najviše iskustva u ovoj oblasti medicine - kaže za "Novosti" profesor dr Miljko Ristić, direktor KCS.

Profesor dr Goran Stanković, načelnik Službe invazivne dijagnostike i interventne kardiologije i zamenik direktora Klinike za kardiologiju KCS, objašnjava da će na programu biti pacijenti iz dva kliničko-bolnička centra - "Zemun" i "Bežanijska kosa" i iz KCS.

- U interventnoj kardiologiji se za godinu dana mnogo šta promeni, naprave se savitljivije žice kojima prolazimo kroz krvne sudove, tanji i uži baloni kojima širimo arterije, ali nije dovoljno da se samo savlada tehnika, nego i da se razume način na koji najpriznatiji svetski interventni kardiolozi razmišljaju i rešavaju problem na koronarnim sudovima - kaže za "Novosti" prof. Stanković. - Zato će kardiolozi koji su bez uspeha pokušavali da reše probleme ovih pacijenata, sada u sale za kateterizaciju sa najboljim svetskim stručnjacima, da sve mogu da vide i pitaju.

PROČITAJTE JOŠ: Kako sprečiti srčana oboljenja: tri zdrave navike čuvaju vaše srce

Sve intervencije biće direktno prenošene, pa će tehniku stranaca putem video-bima moći da prati oko 300 kardiologa iz svih centara u Srbiji i inostranstva.

OSIM praktičnog, skup ima i značajan edukativni deo, koji će se odvijati delom u SANU, a delom u KCS. Ideja je da se našim lekarima predstave najnovije svetske preporuke za lečenje aterosklerotičnih naslaga na koronarnim arterijama, koje su prošlog meseca predstavljene na evropskom skupu u Parizu. Svi praktični vodiči za doktore sabrani su u posebnoj publikaciji sa 45 radova 150 autora iz celog sveta, u kojoj je glavni gostujući urednik bio naš profesor Goran Stanković, koji je i predsednik Evropskog kluba za lečenje zapušenja na račvama koronarnih arterija. On za "Novosti" kaže da je ideja da se na ovaj način usaglase stavovi stručnjaka u svim kardiološkim centrima.

Tekst: B. Radivojević

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije