Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLUĆA, SLUH, ŠTITNA ŽLEZDA: obavite test zdravlja za 10 minuta

Proverite zdravlje pluća testom od 2 minuta, štitnu žlezdu refleksima a sluh pomoću ručnog sata... evo kako!

  Izvor: Foto: Shutters

Zdravstveni testovi mogu otkriti pojedinosti o zdravlju vaših očiju, pluća, creva, pa čak i radu štitne žlezde. Iako su  korisna preventiva, lekari upozoravaju da brzi testovi nisu zamena za redovne kontrole!

Pluća

Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodanjem ili penjanjem uz stepenice dok razgovarate s prijateljem. Vežbanje podstiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili otežano dišete, tako da vam je nelagodno, vreme je za lekara. Razgovor tokom uspona dodatno opterećuje pluća.

PROČITAJTE JOŠ: Proverite štitnu žlezdu: kućni test za hipotireozu

Štitna žlezda

Ispružite ruke s dlanovima prema dole i stavite na njih A4 papir. Ako ruke drhte, moguće je da je štitna žlezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Proizvodi li premalo hormona, usporavaju se refleksi. Stavite potkolenicu jedne na koleno druge noge, pa je ispružite i kucnite Ahilovu tetivu kašikom da proverite reflekse.

Creva 

Usporen rad creva može biti znak upalnih bolesti i gastroenteritisa, a ređe tumora debelog ceva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sistem, pojedite malo slatkog kukuruza. Njegova žuta ljuska je nesvariva, pa ćete moći da izmerite vreme varenja. Ako se kukuruz zadržao duže od 72 sata, varenje je presporo.

PROČITAJTE JOŠ: 7 saveta za tešku gojaznost: Kako sam bez dijete smršao 100 kilograma (VIDEO)

Proverite sluh

Sa starenjem polako ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvu je trenutno stanju potreban vam je ručni sat sa kazaljkama i prostorija bez buke. Jedno uho dobro začepite prstom, a pokraj drugog stavite ručni sat čiji se otkucaji dobro čuju. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte.Otkucaje sata trebali biste čuti i kad ruku potpuno ispružite, odnosno kad je ručni sat za celu dužinu ruke udaljen od uha. Nakon što ste testirali jedno, ponovite sa drugim uhom. Ako nemate prikladan sat, neka vam neko od ukućana nešto šapne, morali biste ga čutu kada se udalji na tridesetak centimetara. I TV je odlična za test kvaliteta slušnog aparata, dok testove za ovu namenu možete naći i na internetu.

Mozak

Problemi s koordinacijom mogu upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sednite nasuprot prijatelju. Sledite očima njegov prst dok ga pomiče levo-desno te ga pokušajte dodirnuti, a potom dotaknuti svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da radite Kegelove vežbe i ojačate vaginalni i mokraćni otvor

Srce 

Nepravilan rad srca znači pet puta veću verovatnoću od udara. Da biste ispitali ritam srca, ispružite ruku dlanom okrenutim prema gore. Srednji prst i kažiprst druge ruke stavite na nadlanicu. Kad osetite puls, nogom kuckajte u ritmu srca jedan minut. Ako je kucanje u ritmu sata, rad vašeg srca je u redu.

Tekst: Žaklina Milenković

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije