Ako ste skloni jakim glavoboljama ili migrenama znate da se bol može pojaviti iznenada, a da je podstiču jaki mirisi ili preterano jak izvou svetlosti.

Na pojavu glavobolje utiče ispijanje alkoholnih pića, ali i kafe i čaja koji sadrže tanine i kofein – poznate okidače glavobolje. Evo koje bi namirnice trebalo da uzimate s oprezom, odnosno tek povremeno.

Sir 

U siru se nalazi supstanca tiramin za koju naučnici kažu da izaziva migrenu premda im mehanizam delovanja nije do kraja jasan. Jedno tumačenje je da on izaziva lučenje većih količina noriepinefrina u mozgu a da kombinacija sa tiraminom vodi do glavobolje.

Mlečna čokolada 

Konzumacija mlečne čokolade okidač je jakih glavobolja. Iako kakao štiti nervne ćelije u mozgu, u prerađenom obliku može izazvati jak bol u ovom predelu. Trećina svih osoba koje pate od migrena imaju pojačanu želju za slatkim neposredno pre pojave glavobolje, pa posežu za čokoladom što dodatno pogoršava celu situaciju. 

Hladna hrana 

Veliki je rizik da ćete dobiti glavobolju ako toplo telo – na primer, nakon vežbanja "šokirate" hladnim namirnicama poput pića s ledom ili sladoledom. Osetićete trenutni bol u čelu koja će potrajati oko 25 do 60 sekundi. Ne čudi stoga što je više od 90 posto osoba koji pate od migrena osetljivo na konzumaciju sladoleda i drugih ledenih zalogaja. 

Salame i konzervirana hrana 

Viršle, kobasice i salame sadrže nitrate koji se smatraju još jednim okidačem za migrene. Nitrati su supstance za konzerviranje hrane, koji poboljšavaju ukus hrane i kako bi produžili njihovu svežinu, a čest su sastojak i različite hrane koja se prodaje u konzervama. 

Prehrambeni aditivi 

Sulfati koji se dodaju u procesu industrijskog sušenja voća poput smokvi, šljiva i kajsija, ali i vinima čest su izvor glavobolja. Ako ste skloni bolu u ovom delu tela, pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima iizbegavajte hranu koja sadrži i prehrambene aditive poput mononatrijum-glutaminata (E 621), ekstrakta kvasca i hidroliziranog biljnog proteina.

Izvor: Zadovoljna.hr