Šatavari (lat. Asparagus racemosus) je biljka penjačica, visine do dva metra, koja raste na šljunčanim i stenovitim šumskim područjima viših nadmorskih visina. Zbog lekovitih svojstava bere se hiljadama godinama širom Šri Lanke i Indije.

Kako lečiti sterilitet: akupunktura, homeopatija i reiki pomažu kod neplodnosti

U ajurvedskim tekstovima, ova vredna biljka preporučuje se za lečenje želučanih i nervnih oboljenja kao i brojnih ženskih tegoba.

Na raznim jezicima biljka nosi i različite nazive, ali najpoznatija je pod imenom šatavari što na drevnom sanskrtu znači „lek za stotinu bolesti". Često se i poetično opisuje kao biljka „koja ima stotinu muževa", što je aluzija na pomlađujući učinak koji ima na ženske reproduktivne organe.

Iako je dobro poznato da blagotvorno deluje na sve ženske tegobe, šatavari zapravo pomaže kod široke lepeze bolesti pa može biti korisna i muškarcima.

Najpoznatija je po pomlađujućim karakteristikama koje izvrsno deluju na ženske organe. Koristi se za lečenje bolesti materice, neplodnosti, pretećeg pobačaja, vaginalnih infekcija, gubitka libida kao i kod problema u menopauzi.

Održava hormonalnu ravnotežu, zdravi PH vagine, reguliše menstruacije i ovulacije. Uklanja simptome predmenstrualnog sindroma (razdražljivost, nadutost, grčeve), ublažava bol i kontroliše gubitak krvi tokom menstruacije. Odlična je za žene koje planiraju trudnoću jer povećava plodnost, podstiče proizvodnju zdravih jajnih ćelija, hrani i jača matericu i priprema organe za začeće.

U trudnoći ublažava jutarnje mučnine, a nakon porođaja pomaže i pri čišćenju materice. Podstiče normalnu laktaciju tokom perioda dojenja.

U velikoj meri pomaže i ženama srednjih godina - ublažava simptome perimenopauze (nagle promene raspoloženja, iznenadne napade vrućine, suvoću vagine). Obiluje fitoestrogenima pa je idealna u slučaju manjka prirodnih estrogena.

Šatavari može da odlično deluje i na muške reproduktivne organe. Budući da je afrodizijak i jača libido, pomaže u lečenju impotencije i to pri širem spektru razlog a seksualne insuficijencije.

Prema ajurvedi, ova biljka pomaže i boljem funkcionisanju sistema za varenje, deluje protiv gorušice, sindroma iritabilnog kolona i proliva.

Ima povoljno djelovanje i na respiratorne organe - ublažava suvoću i nadraženost gornjih disajnih puteva, pomaže kod bronhitisa. Hrani i čisti krv i sprečava anemiju. Naučnici su otkrili i da štiti krvne ćelije koštane srži.

Pojačava izgradnju belančevina u organizmu što je dobro za oporavak svih mišića, snagu i vitalnost. Smanjuje negativne učinke stresa na nervni sistem pa je odlična za sve one kojima su telo ili um pod pojačanim pritiskom.

Sprečava starenje i oštećenje ćelija, tkiva i organa. Zbog toga u ajurvedi spada u kategoriju rasajana - biljaka za pomlađivanje organizma.

Izvor: Lovesensa