Sterilitet je postao bolest modernog društva, nastala usled izloženosti stresu, loših životnih navika i zagađene okoline, ali zbog toga što se parovi u proseku sve kasnije odlučuju na potomstvo. Statistika kaže da u Srbiji više od 300.000 parova ima problem bračnog steriliteta.

Više: Najčešći uzroci steriliteta kod žena

Kada se druge metode lečenja iscrpe a rezultati izostanu, mnogi se okreću akupunkturi, kojom se uspostavlja ravnoteža organizma. Mnoga istraživanja su pokazala da ona može dati značajan doprinos lečenju steriliteta.

Više: Kako homeopatija može da pomogne u lečenju steriliteta

Akupunkturom se aktiviraju energetski tokovi u meridijanima, a to smanjuje napetost i stres, poboljšava cirkulaciju i imunološki i endokrini sistem. Iglice aktiviraju prirodnu sposobnost tela stimulišući lučenje beta-endorfina koji poboljšava funkciju jajnika, a istovremeno se postiže veća prokrvljenosti materice. Metoda je bezbedna i pouzdana – objašnjava dr Vesna Marinković Mićić, specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu i vlasnica ordinacije Vitalis.

Akupunktura deluje holistički – na hormone i na psihu, na fizičku funkciju reproduktivnog sistema, cirkulaciju, libido i potenciju. Ona obezbeđuje lečenje više različitih faktora koji mogu da dovedu do steriliteta oba partnera.

– Postoje dva osnovna uzroka koji izazivaju sterilitet kod žena: funkcionalni i organski. Kod funkcionalnog steriliteta reproduktivni organi su zdravi, ali ne dolazi do začeća jer zbog disbalansa hormona nema ovulacije. Organski sterilitet pak nastaje zbog fizičkih prepreka u prolasku jajne ćelije do materice, a najčešći razlog je opstrukcija jajovoda. Akupunktura daje veoma dobre rezultate u lečenju funkcionalnog steriliteta. Bockanjem iglicama aktiviraju se energetski tokovi u meridijanima i uspostavlja ravnoteža jina i janga. To utiče na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanje cirkulacije, kao i imunološkog i endokrinog odgovora. Kao rezultat često imamo trudnoću – kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, akupunkturom se postiže ravnoteža u lučenju hormona iz hipofize i pravilan odgovor jajnika sa balansiranim lučenjem estrogena i progesterona. Oni onda izazivaju ovulaciju i izbacivanje jajne ćelije iz jajnika, što je prvi uslov oplodnje. Predlaže se lečenje oba partnera da bi se obezbedila bolja funkcija reproduktivnog sistema, mada je uzrok bračnog steriliteta najčešće samo kod jednog partnera.

Homeopatija je takođe veoma moćan metod u lečenju steriliteta. Najnovije naučne studije pokazale su da je kod žena koje su se podvrgle homeopatskom tretmanu u 57 odsto slučajeva povećana plodnost, dok je kod muškaraca broj spermatozoida povećan za 65 odsto. Homeopatski stručnjaci tvrde da postoje homeopatski lekovi koji uspešno deluju na reproduktivni sistem, ali to ne znači da se ti lekovi koriste u svim slučajevima. Homeopatija je holistička medicina upravo zato što se lek bira isključivo tako da odgovara određenoj osobi. To znači da se i u tretiranju neplodnosti kod različitih osoba primenjuju i različiti lekovi. 

Reiki se bazira na balansiranju životne energije na nivou čakra sistema. Najčešći uzroci steriliteta su hormonski poremećaji i stres, što dovodi do hiperprodukcije hormona nadbubrega. U toku reiki tretmana optimalizuje se lučenje svih hormona i dovodi do stanja opuštenosti i bezbrižnosti, što je jedan od preduslova za mogućnost prirodnog začeća. Praksa je potvrdila da je određenom broju mladih žena reiki, uz metode klasične medicine ili samostalno, pomogao da zatrudne. Reiki deluje na čakre koje predstavljaju energetske centre, smeštene na ljudskom telu u nivou žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Postoji sedam glavnih čakri, kao i sedam glavnih žlezda zaduženih za stvaranje hormona i njihovu regulaciju. Izuzetak čini prva čakra, koja se kod muškaraca nalazi između testisa i anusa, a kod žena u nivou grlića materice, i za nju je odgovorna nadbubrežna žlezda. Svim ostalim žlezdama možemo pristupiti polaganjem dlanova na čakre i na taj način direktno uticati na uspostavljanje normalog metabolizma hormona.

Stručnjaci sa univerziteta u Tel Avivu upoređivali su uspešnost tretmana u lečenju steriliteta kod parova koji su koristili klasične medicinske metode i kod onih koji su ih kombinovali s kineskim biljem i akupunkturom. Rezultat je bio sledeći: uz pomoć akupunkture zatrudnelo je 65 odsto žena, dok je tu sreću imalo samo 39 odsto onih koje je nisu koristile.

Žaklina Milenković