Američka agencija za lekove nedavno je odobrila čak šest lekova koji bi trebalo da pomognu muškarcima s problemima sa erekcijom. Ali, uprkos pompeznim najavama "ženske vijagre" koje se plasiraju godinama, a neki lekovi se čak i reklamiraju pod ovim imenom, Američka agencija za hranu i lekove, odbila je još jedan u nizu medikament za ovu namenu "flibanserin". Ni lek kompanije "Emošnal brejn", "librido", koji je prošao klinička ispitivanja, FDA nije odobrila.

Iz kompanija proizvođača ovih lekova, ali i od pojedinih stručanjaka, mogu se čuti kritike da je Agencija za hranu i lekove (FDA) "polno pristrasna" u tretiranju seksualnih problema. S druge strane, ova ustanova odgovara da vrlo pažljivo procenjuju rizike i koristi kod svih lekova koje odobravaju, pa i ovih. Oni najavljuju da je realno očekivati da ženski pandan vijagri bude odobren za pet do 10 godina.

Optužbe da FDA ima daleko više standarde za lekove za seksualnu disfunkciju namenjene ženama nego za one namenjene muškarcima podelile su i ženske zdravstvene organizacije. Letos je pokrenuta kampanja koju je potpisalo više od 16.000 ljudi sa zahtevom da farmaceutske kompanije predstave najmanje tri tretmana za žensku seksualnu disfunkciju. S druge strane, nacionalna zdravstvena ženska mreža iz SAD podržala je odluku Agencije za lekove da ne odobri lekove za žensku seksualnu disfunkciju.

Sindi Pirson, izvršni direktor te organizacije, kaže da iako ova agencija nije imuna na seksizam u pitanjima muških i ženskih seksualnih problema to uopšte nije ključno pitanje. "Nije problem diskriminacija, već naše telo: ženska biologija je mnogo kompleksnija od muške", tvrdi Pirson.

VIŠE: Koliko znamo o seksu i trudnoći?

Ona nije jedini ekspert koji smatra da su ženski seksualni problemi mnogo kompleksniji i teži za rešavanje. Jer, dok muškarac bez erekcije ne može da ima seksualni odnos, žena može da ima seks čak iako uopšte nije uzbuđena. Ali, to ne znači da je njen problem manji, samo ženski seksualni odgovor uključuje ne samo seksualnu želju, već i uzbuđenje i orgazam, i čini se da su mehanizmi reagovanja kod žena mnogo osetljiviji nego kod muškog pola.

U sklopu projekta "Farmed aut", Univerzitetskog medicinskog centra u Džordžtaunu, došlo se do zanimljivih podataka: FDA nikada nije odobrila nijedan lek koji namenjen za jačanje muškog libida, već pre svega lekove koji rešavaju probleme sa erektilnom disfunkcijom. A ona nije vezana za seksualni nagon, već za psihičke ili fizičke prepreke za erekciju.

Veliki je spisak lekova za seksualne probleme kod žena, koji nisu prošli odobrenje FDA. Pre skoro 10 godina kompanija "Proktor i Gembl" tražila je dozvolu da stavi u promet "intrinsu", flastere sa testosteronom za žene koje su imale problema sa seksualnom željom nakon odstranjivanja jajnika. Ali, odbijeni su, uz objašnjenje da flaster nije efikasan, a da sa druge strane može da poveća rizik od raka dojki i srčanih bolesti kod žena. Nedavno je i "libi gel", testosteron gel namenjen poboljšanju ženskog seksualnog života, takođe odbijen, jer je kliničko istraživanje pokazalo da nije efikasniji od placebo gela.

VIŠE: Tri važna uslova za dobar seks

FDA je dva puta odbila i "flibanserin", koji je inicijalno razvijen kao antidepresiv za žene i muškarce. Prvo odbijanje ovog leka kao tretmana za smanjeni libido kod žena u menopauzi, bilo je 2010. godine. Savetodavni komitet koji je ispitivao lek zaključio je da je efekat bio jedva nešto veći nego kod placeba.

Menadžer za odnose za javnošću agencije za lekove Stefani Jao kaže da agencija pri odlučivanju dosta vodi računa o proceni rizika i koristi određenog leka, što se kod terapije za seksualnu disfunkciju kod žena pokazalo kao prepreka za odobrenje lekova. "FDA je donela pravu odluku za svaki od tih lekova koje su odbili", kaže Dijana Cukerman, predsednica nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja.

Uprkos povicima da se muškarci tretiraju drugačije od žena kada su seksualni problemi u pitanju, ispada da u stvari medicina nije na ovom nivou u stanju da nađe adekvatno i istovremeno bezbedno rešenje za suptilne promene u ženskoj fiziologiji i psihologiji, koji dovode do najčešćih seksualnih ženskih problema - od manjka seksualne želje, preko izostanka orgazma i bolnih seksualnih odnosa.

Ni terapija testosteronom nije pogodno rešenje za ženske seksualne probleme. Prema vodiču, endokrinološkog društva, ova terapija pogodna je samo za one žene koje nemaju dovoljno interesovanja za seks, i taj nedostatak dovede do HSDD hipoaktivniog poremećaja seksualne želje. Ostalim ženama ne treba davati testosteron, jer je utvrđeno da ovaj muški polni hormon izaziva negativne posledice po žensko zdravlje i nije utvrđena njegova bezbednost posle dugotrajnijeg korišćenja.

"Odobrenje lekova za seksualnu disfunkciju kod žena neće se desiti u skorije vreme", kaže Šeril Kinsberg, profesorka reproduktivne biologije i psihijatrije sa Kejs Vestern rezerv Univerziteta. Ona smatra da su neki aspekti seksualne želje kulturni, međuljudski, psihološki, i da to čini barem pola slučajeva problema sa seksom kod žena. To znači da više od polovine žena nema koristi od ovih lekova, jer je uzrok smanjenog libida psihološki.

Izvor: Novosti.rs