Raniji ulazak deteta u pubertet ili prevremeni pubertet nije strašan onoliko koliko vam se čini. Bilo da devojčica prolazi kroz pubertetske promene pre vremena ili na vreme - proces je svakako uznemirujuć onda kada počne.

Zato su psiholog Džulijana Dirdorf i Luiz Grinspen, dečiji endokrinolog, odlučile da razbiju mnogobrojne mitove na ovu temu u svojoj knjizi "The New Puberty: How to Navigate Early Development in Today's Girls", objavljenoj u septembru 2014. godine. "Ako uspemo da devojčicama predstavimo ovaj proces na najnormalniji način, umanjićemo strah koji promene svakako izazivaju", kaže Dirdorf. Evo 6 bitnih stavki koje nam mogu pomoći da razumemo šta "prevremeni pubertet" zaista znači:

1. Pubertet nije događaj, već proces. Doktor Grinspen kaže kako se tokom svoje prakse najčešće sretala sa zabludom kako pubertet počinje menstruacijom. Pubertet, zapravo, počinje mnogo ranije a jedan od prvih znakova je razvoj grudi, što se svakako može dogoditi već oko sedme ili osme godine života.

2. Prevremeni pubertet za sobom ne donosi i seksualnost. Roditelji se brinu kada shvate da pubertet može početi u sedmoj godini života, jer taj proces povezuju sa seksualnom aktivnošću, smatra doktor Grinspen. "Ovako mlade devojčice ne razmišljaju o seksu. Roditelji bi samo trebalo da povedu računa da ne seksualizuju proces puberteta", kaže doktor Dirdorf. Istražite svoje odrastanje...

3. Obraćajte više pažnje na način ishrane. Endokrini (hormonski) "disruptori" su hemikalije koje u našem telu oponašaju hormone i, na žalost, nalaze se na raznim mestima u našem kućnom okruženju. Ali to ne znači da bi iz kuće trebalo da nestane sva konzervirana hrana, flaširana voda, i teflonsko posuđe. "Ove hemikalije su sveprisutne u našem okruženju, kao i u telima naših ćerki. Ono o čemu bi trebalo da vodimo računa je količina unosa", kaže doktor Dirdorf. "Devojčicama se kroz reklame nameće ideja o korišćenju proizvoda za intimnu negu, na primer. Koža, veoma aktivan organ, sve to upija", kaže doktor Grinspen. To je još jedan razlog zašto bi trebalo otvoreno da porazgovarate sa svojom ćerkom i objasnite joj za šta je koji proizvod. Naučite je, takođe, kada bi i koji proizvod uopšte i trebalo da koristi.

Na sledećoj strani, pročitajte kako okolnosti u porodici mogu da utiču na prevremeni pubertet kod dece.

PageBreak

4. Ne izbegavajte meso u potpunosti a ishranu planirajte tako da bude bogata voćem i povrćem. Važnije od kupovine organskih namirnica i "ukidanja" mesa iz dijete je izbegavanje nepotrebnog šećera (grickalice, fast food...). Gojaznost uglavnom "donosi" prevremeni pubertet, a dete bi svakako trebalo da se hrani zdravo, ušlo ono u pubertet ili ne.

5. Imajte na umu da familijarni konflikti mogu biti "okidač" hormonalnih promena. Stres je veoma ozbiljna stvar i nemojte misliti da šestogodišnjakinja nema zbog čega da bude pod sresom. "Ovde je reč o stresnim situacijama u porodičnom životu. Potrebno je dosta brige i ljubavi kako bi jedna porodica bila dobro okruženje za dete, kao što znate", kaže doktorka Dirdorf. Kako vaspitavamo srećne ljude: beli vitez, menadžer, crni jastreb ili helikopter roditeljstvo... 6. Budite pozitivni. Doktorke se slažu da je najbolja stvar koju su otkrile prilikom svog istraživanja za knjigu to kako roditelji mogu pozitivno da utiču na svoje ćerke koje su ušle u prevremeni pubertet. "Ukoliko dete raste u okruženju punom ljubavi i tamo gde je sigurno, dete je tada svakako zadovoljno, zdravo, i nema mnogo rizika da će prerano ući u pubertet", kažu one.

Izvor: Sensa