Istraživači imaju sve više dokaza da lek "Ruxolitinib", koji se koristi za lečenje koštane srži, može pomoći osobama koje pate od alopecije (težeg oblika ćelavosti), piše Daily News, 18. avgusta 2014. godine.

Gubitak kose možda ne ugrožava život, ali da utiče na kvalitet života i samopouzadnje osobe je opšte poznata činjenica. Muškarci su češće izloženi ovom problemu, međutim sve je više slučajeva žena koje boluju od alopecije - bolesti koja za posledicu ima delimični ili potpuni gubitak kose. Trajno rešenje za ovu neprijatnu pojavu nije pronađeno, već se muškarci i žene sve češće okreću alternativama kao što su perike ili na radikalno brijanje cele glave.

Ovde pogledajte predivne krune od kane za žene koje su izgubile kosu.

Ono što ni naučnici do sada nisu znali je da je lek za alopeciju, već godinama je prisutan na tržištu, ali u obliku medikamenta za lečenje koštane srži.

Naziv ovog leka je "Ruxolitinib" i leči bolesti koštane srži. Njegovo regenerativno dejstvo moglo bi nadoknaditi gubitak kose i to za četiri do pet meseci, tvrde istraživači sa Kolumbija Univerziteta.

Naime, oni su testirali ovaj lek na pacovima i za sad ima pozitivne učinke. Ukoliko ne bude komplikacija i eksperiment uspe, testiraće na ljudima koji imaju problema sa opadanjem kose.

Izvor: Lovesensa