Uvek je dobra ideja kupovati organsko voće, naročito pomorandže jer na taj način smanjujete mogućnost da ćete pojesti više pesticida nego zdravu namirnicu. Međutim, ukoliko niste kupili organske pomorandže, napravite sredstvo za čišćenje i zaštitite se od pesticida.

Kašiku limunovog soka pomešajte sa kašikom belog sirćeta i 250 ml vode i ovim rastvorom očistite narandžu. Isti ovaj postupak možete primeniti i na koru banane.

Medicinska svojstva narandžine kore

Po ajurverdi, kora narandže je tikta (gorka) i ubrzava metabolizam. Pomaže kod problema sa gasovima, gorušicom, povraćenjem i pojačanom želudačnom kiselinom. Takođe sjajno utiče na apetit i sprečava morsku bolest.

Najviše koristi od kore narandže dolazi od njenih esencijalnih ulja koje imaju antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Esencijalno ulje “limonen” smanjuje stomačnu kiselinu i omogućava normalno funkcionisanje jetre.

Studije su pokazale da kora narandže snižava holesterol i trigliceride, a flavonoid “hesperidin” iz ovog dela voćke deluje i protiv kancera i osteoporoze.

Esencijalna ulja pomorandže su prirodni sedativi pa su odlični za umirenje. Ubacite koru voćke u kupku ili ključalu vodu kojom ćete se napariti i tako poboljšajte raspoloženje ili pobedite nesanicu na prirodan način.

Kozmetička svojstva narandžine kore

Kora narandže blagotvorno deluje i na masniji ten - ako vas muči taj problem, nežno istrljajte lice korom od pomorandže i ona će upiti višak masnoće, a esencijalna ulja će uravnotežiti rad lojnih žlezda. Osušena i samlevena kora od pomorandže je odlično sredstvo za piling.

Na sledećoj strani pročitajte kako sve možete upotrebiti koru od banane.

PageBreak

Kora banana je bogata antioksidantima, mineralima i vitaminima, pa ona može prirodno lečiti mnoge bolesti i može pomoći u regeneraciji ćelija. Kupite organsku bananu ili je očistite kao narandžinu koru, a zatim je koristite u skladu sa sledećim svojstvima...

Kora banane:

  • Prečišćava vodu

Istraživanja pokazuju da može upiti olovo i bakar iz vode.

  • Ublažava modrice

S obzirom na to da ima regenerativno dejstvo, kora banana može zalečiti modrice ili povrede.

  • Izbeljuje zube

Istrljajte zube unutrašnjom površinom korom banane i ako budete uporni sa ovim tretmanom svakoga dana, vaši zubi biće vidljivo belji za nekoliko nedelja.

  • Ublažava psorijazu

Jednom ili dva puta na dan, istrljajte koru banana na delove tela koje je zahvatila psorijaza. Banana ublažava svrab i vlaži kožu, a blagotvorno deluje na delove zahvaćene psorijazom.

  • Ublažava glavobolju

Stavite koru banana na čelo i opustite se dok koža glave ne upije hranljive sastojke.

  • Ublažava upalu ili pojavu akni

Kora banana može ublažiti upale ili iritaciju akni. Stavljajte koru banana svako veče na akne. Rezultati su vidljivi već posle nekoliko dana.

  • Odlična za poliranje površina

Kora banana je sjajna za poliranje. Uklonite žilice sa ivice kore banane, pa njome ispolirajte površinu.