Studija tvrdi da su deca čiji roditelji ne puše i dalje u opasnosti od kancerogenih materija, i to zbog treće ruke duvanskog dima.

Do sada naučnici nisu znali tačan rizik od ove vrste zagađenja ali studija sprovedena na univerzitetu Jork, objavljena u magazinu Environment International, otkriva da najveća opasnost preti upravo mališanima starosti od 1 do 6 godina. Naime, po prvi put je otkriveno prisustvo kancerogenih materija iz duvanskog dima u prašini, i to čak i u domovima nepušača.

"Opasnosti izlaganja duvanskom dimu ne prestaju kada ugasite cigaretu. Nepušači, pogotovo deca, takođe su ugroženi", podseća dr Džeklin Hamilton, vođa istraživanja.

Svake godine preko 600 000 ljudi širom sveta umire zbog pasivnog udisanja dima, ali koliko god da je država zabranilo pušenje na javnim mestima, porodični dom postao je glavni izvor izlaganja dimu.

Studija je ispitivala uzorke prašine uzete iz domova pušača i nepušača, i utvrdili su da je za decu od 1 do 6 godina granica rizika od kancera  (koju je odredila američka agencija za zaštitu okoline - EPA) pomerena za tri četvrtine u domovima pušača, i dve trećine u domovima nepušača.

Nikotin se zadržava na površinama izvan kuće a zatim se oslobađa u atmosferu u reakciji sa atmosferskim oksidansima, što proizvodi  nitrosamine specifične za duvan, kancerogene za ljude. Ovi sastojci dugo opstaju i stalno se prenose u domove nepušača spolja.