Ima ih raznih, od tupog bola, preko zaslepljujućeg bubnjanja iznad jednog uha, do osećaja da vam užareni šiljak svrdla u slepoočnici… Ponekad glavobolja dolazi sa halucinacijama, čudnim mirisima, vrtoglavicom, povraćanjem, preosetljivošću na svetlost i zvuke. Sve su neprijatne, ali većina nije opasna. Ipak, bubnjanje u lobanji ponekad znači da se nešto ozbiljno dešava. Obratite pažnju na simptome i javite se lekaru. 

Savremeni način života pogoduje raznim vrstama glavobolje, a uzroci su različiti, od fizičkih i psihičkih, do promene vremena i loše ishrane, pri čemu više pogađa žene. Dokazano je da je u 90 odsto slučajeva uzrok emocionalna napetost ili produženo stezanje mišića glave i vrata usled nepravilnog položaja vratnog dela kičme. Tup bol u celoj glavi znak je da smo preterali s cigaretama ili alkoholom, a može biti i posledica upale sinusa, gripa i infektivnih bolesti. Snažan bol koji se pojavljuje i nestaje posledica je stresa i psihičke preopterećenosti. Uzrok mogu biti i suv vazduh, sunčanica, promena vremena, buka, umor očiju zbog dugog boravka pred kompjuterom, povišen pritisak i alergija. Specifičan oblik glavobolje koji zahvata polovinu glave obično prouzrokuju atmosferske promene. Ako ste skloni glavobolji, a preskačete obroke, stalno ste pod stresom i loše spavate, sve to će vam pogoršati stanje. 

Migrena je hronična povremena glavobolja kod koje tegobe traju od četiri do 72 sata. Bol je najčešće jednostran, pulsirajući, pogoršava se pri naprezanju i često je praćen mučninom i preosetljivošću na svetlost, zvuke i mirise.

Uglavnom se javlja u mlađem dobu i često je nasledna. Napadi najčešće počinju ujutro, traju nekoliko sati i postupno nestaju. Vrlo često izaziva ih fizički i duševni napor. Lekari preporučuju strogo mirovanje jer bol obično prestane posle nekoliko sati. Migrenu može izazvati stres, ali i određena hrana, miris ili hemikalija, a kod žena i hormoni. Dokazano je da migrenu prouzrokuje i odvikavanje od cigareta ili kafe. Napade često prate teškoća govora, loša koordinacija pokreta i preosetljivost na svetlost, ali sve popratne pojave nestaju čim prestane napad. 

Na sledećoj strani, pročitajte kako da olakšate tegobe i kada je pravo vreme da se javite lekaru.

PageBreak

Kako da olakšate tegobe

  • Kupka: Kuvajte 50 g cvetova lavande 10 minuta, pa oceđen čaj dodajte u vodu za kupanje.
  • Masaža: Masirajte potiljak i slepoočnice uljem kamilice, pa se posle toga odmarajte barem 10 minuta.
  • Akupresura: Deo šake između kažiprsta i palca obuhvatite palcem i srednjim prstom druge ruke. Pronađite udubljenje, pa ga pritisnite i preko njega kružite vrhom palca, a srednjim prstom pružajte otpor. Ponovite na drugoj ruci.

Pažnja: Ne preporučuje se trudnicama! 

Hrana za prvu pomoć

Ako vas leti zaboli glava zbog dehidratacije, može vam pomoći lubenica jer sadrži magnezijum. Sličan efekat imaju banane, suve kajsije, avokado i indijski orah. Alkohol je uzrok proširenja krvnih sudova, pa samo pojačava glavobolju. Kalcijum možete nadoknaditi tako što ćete popiti čašu jogurta bogatog kalcijumom, dok će vam spanać sniziti krvni pritisak i ublažiti glavobolju. Preporučuje se i ljuta papričica jer sadrži kapsacin, koji reguliše cirkulaciju i smanjuje proizvodnju uzročnika bola.  

Kada treba otići lekaru

  • Jaka i iznenadna – pozovite Hitnu pomoć

Ako vam dođe iznenada i za nekoliko minuta postane najgora glavobolja koju ste ikada imali, pozovite hitnu pomoć. Popis uzroka nije dug, ali gotovo svaki može vam brzo odneti život. 

  • Kod seksa ili vežbanja – idite lekaru 

Bol u glavi koji dođe brzo i silovito kada se telesno umorite ili u trenutku orgazma, treba da se istraži. Najčešće je bezazlen. 

  • Ako se bol širi na vrat – zovite Hitnu pomoć 

Benigne glavobolje ostaju u glavi, ali ako to nije slučaj, može se raditi o meningitisu ili krvarenju. Zato pozovite Hitnu pomoć, posebno ako imate temperaturu, ako ste upravo preboleli bakterijsku infekciju, imate osip ili ne možete jasno da razmišljate. 

  • Ako joj nema kraja – odmah kod lekara

Ako vam glavobolja danima dolazi i prolazi, praćena manjom temperaturom, smetnjama u vidu i bolom u jednoj ili obe slepoočice, to bi mogla da bude upala arterija zbog koje biste mogli da oslepite. Idite kod lekara već danas. 

Tekst: Vesna Stanimirović