Nova, bionička ruka! Izlečenje HIV-a kod novorođenčeta zaražene majke! Suplementi koji će nam omogućiti da smršamo brže nego ikada... medicinska čuda su ono o čemu rado čitamo i što će, maštamo, i nama pomoći kad nam radikalna zdravstvena pomoć bude bila potrebna.

Međutim, premda nam se čini da mnogo (čak i previše?) znamo o svim dostupnim lekovitim i blagotvornim namirnicama i stilu života, neuporedivo ređe smo spremni da od sebe zahtevamo čuda. Takav je i utisak američkog neurohirurga dr Sandžaja Gupte koji u članku u časopisu „O, Opra“ za februar 2014. godine navodi: „toliko se usredsređujemo na probleme lečenja kao što su troškovi medicinskih usluga i novi lekovi da zaboravljamo jednostavniju, manje invazivnu i često mnogo pristupačniju alternativu, a to je sprečiti bolest“.

Zato nas dr Gupta, inače poznat po višestrukim nagradama EMI koje mu je CNN dodelio kao medicinskom dopisniku, poziva da svakog dana uradimo nešto drugačije kako bismo iznenadili i ojačali um i telo.

Nova rešenja mogu biti krajnje radikalna, kao što je nabavka radnog stola za kojim se stoji umesto da sedimo (o jednom takvom modelu, pročitajte ovde), a mogu biti i – na prvi pogled – sasvim „obična“, kao što je redovno trčanje. Ne zanemarujte i ne ignorišite dobrobiti koje ova jeftina i pristupačna rekreacija može da vam pruži. Nije tu reč samo o doterivanju linije. Trčanje jača imuni sistem, smanjuje rizik od srčanog udara, snaži samopouzdanje, ublažava stres i brzo i snažno deluje na simptome depresije! Ako biste sutra pročitali da je medicina ponovo napravila čudo i kreirala jedan lek koji ima sva ta dejstva u maloj piluli, da li biste odmah požurili da je nabavite?

Nemojte dozvoliti da vas neki teži zdravstveni problem oštro podseti da ste mogli na vreme da prekinete s pušenjem i da simptome uznemirenosti treba ublažiti prirodnim sredstvima. Genijalne inovacije javljaju se svakodnevno i danas postoji bezbroj velnes strategija koje vam mogu pomoći da budete srećniji, zdraviji i manje anksiozni, da budete svoj medicinski čarobnjak!

Priredila: Marina Takač