Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Čokoladom protiv infarkta

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Da li crna čokolada u tabletama može da pomogne u sprečavanju srčanog i moždanog udara? Ukoliko se flavonoidi iz čokolade budu pokazali uspešni u velikom istraživanju američkih naučnika, moguće je da ćemo ih piti u kapsulama radi ...

Izvor: Foto: Profimedia

Prvi rezultate ovog zanimljivog istraživanja možemo očekivati za tri godine, piše agencija Beta, a prenosi B92, 17. marta 2014 godine.

"Ljudi jedu čokoladu jer to vole, ne zato što je dobra za zdravlje. Studija ima za cilj da se utvrdi da li su sastojci čokolade dobri za zdravlje ako izuzmemo šećer i mast u toj poslastici", rekla je Džoan Menson, načelnica preventivne medicine Univerziteta u Havardu. 

Istraživanje bi trebalo da utvrdi kako sastojak flavonoid iz kakaoa utiče na krvni pritisak, holesterol, srce i lučenje insulina. 

Studija se odnosi i na uticaj vitamina u čokoladi koji mogu da spreče pojavu raka. 

To istraživanje finansira američki Institut za kardiologiju i proizvođač čokolade "mars" i "snikers". Fabrika čokolade je patentirala način kako da se izdvoje flavonoidi iz čokolade i stave u kapsule. 

Ispitanici će tokom četiri godine dobiti po dve kapsule čokolade ili placeba. Naučnici su naveli da "čokoladne tablete" neće biti ukusne, već neutralne. 

U drugom delu studije, učesnici će dobijati tablete s multivitaminima iz čokolade. 

Studija će biti sprovedena na 18.000 žena i muškaraca širom SAD.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije