Da li višak kalcijuma može da vam šteti? Ko rizikuje kamen u bubregu, objašnjavaju doktori sa Harvarda

Doktori sa čuvenog Harvarda upozoravaju da suplementi kalcijuma mogu nekad i da vam štete
Foto: Shutterstock

"Svakog jutra uzimam dodatak kalcijuma od 500 mg. Ishrana mi je uravnotežena, a dnevno popijem oko tri čaše mleka. Da li je to previše kalcijuma? Postoji li rizik od unosa veće količine nego što je potrebno? Može li višak kalcijuma da se taloži u arterijama srca?", pita jedan pacijent doktore Medicinskog fakulteta Harvard.

"Na prvo pitanje, odgovor je - da. Unosite znatno više kalcijuma nego što je potrebno za zdravlje kostiju", upozoravaju stručnjaci.

 "Prema važećim preporukama u SAD-u, muškarcima uzrasta od 19 do 70 godina preporučuje se unos od 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, dok se nakon 70. godine ta količina povećava na 1.200 mg.

Na osnovu informacija koje ste dali, procenjujem vaš dnevni unos kalcijuma: jedna čaša mleka (oko 240 ml) sadrži približno 300 mg kalcijuma. Tri čaše mleka daju oko 900 mg. Verovatno unosite dodatne količine kalcijuma i kroz druge namirnice, poput tamnozelenog lisnatog povrća i ribe. Kada se tome doda i suplement od 500 mg, vaš ukupni dnevni unos verovatno prelazi 2.000 mg.

Foto: Shutterstock

Ako vam lekar nije izričito preporučio dodatke kalcijuma, nema zdravstvene koristi od njihovog uzimanja uz već uravnoteženu ishranu. Iako nema razloga da ograničavate unos namirnica bogatih kalcijumom, dodavanje suplemenata može imati neželjene posledice.

U retkim slučajevima, dolazi do opasno visokog nivoa kalcijuma u krvi - stanja poznatog kao hiperkalcemija. Simptomi uključuju učestalo mokrenje, pojačanu žeđ, dehidrataciju, zatvor i konfuziju.

Dok dovoljan unos kalcijuma iz hrane može pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca, kod nekih osoba suplementacija zapravo povećava rizik od njihovog nastanka.

Foto: Shutterstock

Dodaci kalcijuma mogu ometati apsorpciju drugih važnih mikronutrijenata, poput gvožđa i magnezijuma.
Neka posmatračka istraživanja pokazala su da muškarci koji unose veoma velike količine kalcijuma imaju povećan rizik od smrtnosti usled raka prostate.

Uticaj kalcijuma na srce i krvne sudove je posebno zanimljiv. Kada se masne naslage nakupljaju u arterijama, one "povlače" kalcijum iz krvotoka, koji se potom taloži u tim naslagama i doprinosi otvrdnjavanju arterija.

Foto: Shutterstock

Kalcijum iz zdrave hrane ne utiče na ovaj proces. Naprotiv, veći unos kalcijuma iz hrane povezuje se sa manjim rizikom od srčanih oboljenja. Međutim, neka istraživanja ukazuju na vezu između prekomernog unosa kalcijuma iz suplemenata i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Lično bih preporučio da smanjite unos dodataka kalcijuma. Umesto toga, obratite pažnju na dovoljan unos vitamina D, koji poboljšava apsorpciju kalcijuma iz hrane. Mnogi stručnjaci preporučuju 800 do 1.000 IU vitamina D dnevno. Prirodni izvori uključuju žumanca, masnu ribu (losos, sardine), pečurke i obogaćene proizvode poput soka od narandže, žitarica i mleka. Možete uzimati i dnevni suplement vitamina D - ali kao i kod kalcijuma, više nije nužno bolje."

Pročitajte i koji je najbolji jogurt za jake kosti.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

UZ VITAMIN D3 ČUVATE KOSTI I ZGLOBOVE! Od preloma kuka u prvoj godini umre 20% bolesnika, 30% ostanu invalidi (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija

 Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.