NAVALITE NA OVAJ NAPITAK: Pravo je čudo za visok pritisak i holesterol

Kakao može biti blagotvoran za holesterol i visok pritisak, pod uslovom da se uravnoteženo hranite po preporukama za zdravlje srca i krvnih sudova.

Shutterstock

Ishrana može da, u velikoj meri, utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, pa zato lekari preporučuju da srčani bolesnici izbegavaju namirnice sa zasićenim mastima, rafinisane šećere i slana jela.

Svi koji žele da očuvaju zdravo srce treba da se hrane voćem, povrćem, celovitim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima kao što su one koje se nalaze u orašastim plodovima, semenima, ribi i maslinovom ulju.

Još jedna namirnica se preporučuje, prema najnovijim studijama, a to je kakao.

Nova analiza brojnih istraživanja je pokazala da se ovaj napitak odlično pokazao u skidanju holesterola, pre svega onog poznatog kao "loš holesterol". Takođe, preporučuje se i onima koji imaju visok krvni pritisak, pa i šećer u krvi.

Shutterstock  

Svi ovi parametri su povezani sa zdravljem srca. Analiza je uzela u obzir 31 istraživanje sprovedeno pod strogim naučnim uslovima, u koje je ukupno  bilo uključeno oko 2.000 ispitanika. Više od polovine njih je konzumiralo ili kakao ili crnu čokoladu sa 70 odsto kakao praha.

U nekim od studija učesnici bili zdravi, a u drugima su bili uključeni oni sa hipertenzijom, dislipidemijom, dijabetesom, gojaznošću ili insulinskom rezistencijom.

Pokazalo se da je konzumacija kakao praha, bilo u napicima ili u čokoladi, pomogla da se ukupan holesterol smanji za 8.35 mg/dL, a "loš" holesterol za 9.47 mg/dL. Dodatno su smanjeni i:

  • šećer u krvi za 4.91 mg/dL 
  • gornji krvni pritisak za 2.52 mmHg i
  • donji krvni pritisak za 1.58 mmHg.

Ovi rezultati su postignuti za samo četiri nedelje, a dovoljna je bila kockica čokolade ili kašičica kakao praha dnevno.

"Nalazi ne treba nikog da zavaraju da pomisli kako je konzumacija kakao praha dovoljna za obaranje holesterola ili krvnog pritiska", upozorava Mišel Rotenštajn, specijalista za kardiološku dijetetiku. "Kakao je veoma bogat flavonoidima, uključujući i epikatehin, a on je dragocen za zdravlje srca i krvnih sudova. Važno je da se kakao pažljivo skladišti, da ne bude izložen dejstvu svetlosti i visoke temperature, kako bi se njegovi najvažniji sastojci očuvali."

Kardiolozi napominju da će najbolje dejstvo svaka od korisnih namirnica imati ako se koristi u sklopu ukupno uravnotežene zdrave ishrane. Pročitajte i koliko dugo treba čuvati rezultate krvne slike.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Kako da napravite slatkiš od ovsenih pahuljica i banana  Youtube/ Healthy Desserts by Magda

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.