ŠTA DA JEDETE ZA 1. MAJ AKO POSTITE? Nutricionistkinja Jovana nam otkriva idealan burger za roštilj

Bliži se 1. maj, a vi ne želite da preskočite druženje i roštilj u prirodi zbog posta? Pogledajte predloge nutricionistkinje Jovane Srejić Ferluge i spremite ukusne posne burgere.

Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Posna hrana može da bude veoma ukusna i da vas dugo drži sitima, ako se spremi na adekvatan način. Kako se bliži Prvi maj, praznik koji se najčešće obeležava u prirodi, u velikom društvu, roštilj ili gulaš spremljen u kotliću su gotovo neizostavni. To može da bude veliki izazov za one koji se pridržavaju uskršnjeg posta, naročito jer je ove godine Međunarodni praznik rada u isto vreme kada i Velika sreda. Pitali smo nutricionistkinju Jovanu Srejić Ferlugu na koji način možemo da uskladimo post sa prvomajskim urankom i provodom na otvorenom.

Foto: Shutterstock  Grupa prijatelja na izletu za 1. maj

Njen predlog je da pripremite povrće koje ćete spremiti na roštilju. Posebno je izdvojila tikvice, pečurke, plavi patlidžan i papriku, a za one koji vole posne specijalitete, predložila je savršen recept za posne burgere:

Sastojci

  • 3 šolje kuvanog crnog pasulja, oceđenog i ispranog
  • ⅓ šolje rendanog luka, (oko 1/2 srednjeg)
  • 2 čena belog luka
  • 2 ljute papričice
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica kima
  • ½ kašičice morske soli
  • ½ kašičice crnog bibera
  • "laneno jaje" (1 kašiku mlevenog lanenog semena pomešajte sa 2,5 kašike tople vode i ostaviti 5 minuta da se zgusne)
  • 1 šolja hlebnih mrvica
  • ekstra devičansko maslinovo ulje

Priprema posnih burgera

Počnite od pripreme "lanenog jajeta" za posni burger, jer je potrebno da laneno seme odstoji oko 5 minuta kako biste dobili adekvatnu masu. Dok čekate, spremite ostale sastojke. Crni i beli luk iseckajte veoma sitno, kako biste imali homogeniju masu, a sastojke poput soja sosa ili balzamiko sirćeta možete da dodajete po ukusu i ne morate striktno da se držite ovih količinskih predloga. 

Uz pomoć ovih predloga, post tokom Prvog maja će vam verovatno mnogo lakše pasti. Ne morate da se odreknete druženja i roštiljanja u prirodi niti da se brinete da ćete biti u iskušenju da ipak probate nešto od gurmanskih specijaliteta vašeg društva. Takođe, možete da isprobate i neke od najukusnijih recepata za posne kolače i deserte, i da upotpunite druženje i zabavu slatkim đakonijama.

Pročitajte i šta kaže crkva o roštilju za Prvi maj usred posta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Posne bajadere sa orasima  Instagram/helens_vegan_kitchen

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.