Najveći hrišćanski praznik Vaskrs ove godine se proslavlja 5. maja.

Prazniku uvek prethodi strasna ili stradalna nedelja, poslednja sedmica velikog Vaskršnjeg posta tokom koje crkva propisuje strogi post na vodi.

Međutim, ove godine datum Vaskrsa znači i da praznik rada 1. maj, koji u našoj zemlji mnogi obeležavaju roštiljanjem u prirodi, pada u sred strasne nedelje, tačnije na Veliku sredu.

Šta o tome kaže crkva, otkriva nam otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

"Na Veliku sredu je Juda izdao Hrista. Sticajem okolnosti i 1. maj ove godine pada u sredu. Ali, to je stvar vere. Oni koji veruju sigurno taj dan neće roštiljati, nego će nastaviti post do Vaskrsa, pa će onda slaviti praznik", ističe sveštenik.

svestenik 002.jpg
Shutterstock  

On dodaje i kako 1. maj i Vaskrs nemaju baš nikakve veze jedno s drugim.

"Prvi maj je nekakav radnički praznik, mada su okolnosti pod kojim je nastao bile sasvim drugačije. A Vaskrs je Vaskrs. Prvi maj nije crkveni praznik. Cveti su veliki praznik, Gospodnji praznik kada se jede riba, ali se ne prekida post", objašnjava otac Radoslav ističući kako 1. maj nije razlog zbog kojeg će verujući ljudi prekinuti post pre Vaskrsa, i to u poslednjoj, strasnoj nedelji koja bi trebalo da se isposti na vodi.

Saznajte i da li se slavi slava nakon smrti člana porodice i koliko treba nositi crninu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

Prvi maj Kurir

Tekst: Lepa&srećna / B.S.