FORMULA U ISHRANI U KOJU SE STRUČNJACI KUNU: Pravilo 3:2 garantuje zdravlje - evo kako se primenjuje

Stručnjaci tvrde da ovo pravilo u ishrani pozitivno utiče na organizam, jer su namirnice koje na taj način unosimo raznovrsnije.

Shutterstock

Mnogi se slepo vode pravilom da je najbolje imati pet obroka u toku dana, ne obraćajući mnogo pažnje na sadržinu istih, a stručnjaci kažu da je vreme da promenimo navike. Doktor Duan Melor, jedan od vodećih britanskih istraživača kada je o ishrani reč, preporučuje da se pridržavate odnosa 3:2.

O čemu je tačno reč? On, naime, savetuje da svakog dana pojedete najmanje tri vrste povrća i dve vrste voća. Doktor tvrdi da je, umesto fokusiranja na pet obroka dnevno, važnije usredsrediti se na ishranu koju čini raznovrsno voće i povrće.

Shutterstock  

Odnos povrća treba da bude veći u odnosu na voće, jer povrće obično ima manje kalorija i šećera od voća.

Neki istraživači kažu da bi smernice trebalo povećati na 30 namirnica biljnog porekla nedeljno, što to uključuje integralne žitarice, pasulj, mahunarke, orašaste plodove, semenke, bilje i začine, kao i voće i povrće. Ovo, kako navode, poboljšava mikrobiom creva.

Shutterstock  

Tim Svetske zdravstvene organizacije predlaže unos od od 400 g voća i povrća dnevno, isključujući krompir.

Stručnjaci naglašavaju i da konzumiranje različitih vrsta voća i povrća povećava nivoe hranljivih materija i drugih komponenti u hrani, kao što su polifenoli, karotenoidi i vlakna.

Tekst: Lepa&Srećna