VOĆE PUNO KALIJUMA ŠTITI I ZGLOBOVE: Umanjite bol od artritisa prirodnim sredstvima

Voće sa puno kalijuma savetuje se osobama koje pate od bolova u zglobovima zbog artritisa.

Shutterstock

Ishrana može da olakša bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptom reumatoidnog artritisa. Ova bolest izaziva oticanje, upalu i ukočenost zglobova, a važno je pomoći organizmu da se izbori sa viškom vode. 

Tečnost se pojačano zadržava u telu ukoliko se, putem soli, unese previše natrijuma, a kalijum može da uspostavi narušenu ravnotežu u organizmu. Takođe, ovaj mineral je važan za dobru iskorišćenost kalcijuma u kostima i zglobovima i zato je opasan njegov manjak u organizmu.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu povećenom terapiji bola ukazuje i na vezu između niskog kalijuma u organizmu i reumatoidnog artritisa. Zato se izvode eksperimenti sa suplementima ovog minerala, a kod dobrovoljnih ispitanika je ustavnovljeno da im se bol smanjuje.

Blizu polovine učesnika je procenilo da im se bol smanjio za oko trećinu, a olakšanje tegoba počinje nakon uzimanja suplemenata tokom 28 dana.  Uz to, još trećini ispitanika se bol smanjio "u priličnoj meri", prema kriterijumima Evropske grupe udruženja reumatologa.

Shutterstock  

"Ako vas muči bol u zglobovima od reumatoidnog artritisa, ne morate da uzimate suplemente kalijuma", objašnjava britanska doktorka Kler Morison. "Dobar izvor su i neke voćke, poput banana. U sto grama ovog voća nalazi se 358 mg kalijuma. U istoj količini kajsija je 259 mg,  dok u sušenima ima čak 1,162 mg."

I dinja ima nešto više kalijuma od ostalog voća -  267mg u 100 grama. 

Budite oprezni ako bolujete od nekih drugih bolesti i obavezno se konsultujte s lekarom pre promene ishrane ili uzimanja suplemenata - kalijum, na primer, može biti opasan za obolele od tromboze.

Izvor: Lepa&Srećna