Postoji nekoliko uzročnika koji, u većini slučajeva, dovode do nadimanja stomaka.
- ukoliko brzo jedemo, jer pored hrane ujedno gutamo i veliku količinu vazduha (aerofagija)
- ukoliko večeramo neposredno pre odlaska na spavanje
- kada konzumiramo gazirane napitke
- ako smo intolerantni na određene sastojke hrane, poput glutena ili laktoze
- zbog nedovoljnog unosa hrane bogate vitaminima B grupe, ali i zbog nedovoljnog unosa vitamina D koji, prema brojnim istraživanjima, ima značajnu ulogu u lečenju gastrointestinalnih problema.
Pored ovoga, nadimanje može da se javi i zbog stresa, nedostatka fizičke aktivnosti, ali i upotrebe određenih lekova.
Kako biste izbegli probleme sa nadimanjem i gasovima, potrebno je da izmenite određene prehrambene navike.
- izbalansirajte obroke tako što ćete smanjiti količinu hrane po obroku i jesti sporije
- proverite na koje sastojke hrane ste intolerantni time što ih nećete koristiti određeno vreme
- izbegavajte unos namirnica koje podstiču stvaranje gasova poput pasulja, kupusa, graška
- smanjite unos masne i pržene hrane
Određene namirnice ne dovode do nadutosti stomaka i gasova, pa ih je poželjno jesti kako biste sprečili ove simptome.
To su:
- Krompir
- Kiselo mleko
- Proteini - riba, piletina, teletina ili svinjski file
- Banane, dinja
- Avokado
Gasova se možete rešiti i nekim od prirodnih napitaka. Hidratacija je jedno od najvažnijih oružja protiv gasova, a najbolje je da pripremite osvežavajući napitak od đumbira koji ublažava upalne procese u crevima.
Nastružite komadić dužine oko dva centimetra, odmerite tri decilitra vode i stavite da prokuva, pa sipajte đumbir i pustite da vri na tihoj vatri pet minuta. Procedite, dodajte par kapi limuna i polako pijte.
Odličan efekat se postiže i vodom sa nekoliko kapi limuna, gustim sokom od miksanog kivija razređenog sa malo vode ili kašom od dinje koju treba rashladiti radi što boljeg ukusa.
Izvor: Lepa&Srećna