Ima ga svuda - na livadama, travnjacima, a cveta u proleće. Dostupan nam je na svakom koraku, ali je ipak zapostavljen. Maslačak se može konzumirati i kuvan i sirov. Listovi se mogu jesti u salati, a od njih se može praviti i čaj.
Oni blagotovorno deluju na jetru, organe za varenje, a sadrže i manitol - prirodni šećer koji je posebno pogodan za one koji su preživeli moždani i srčani udar.
Stručnjaci kažu da ne postoji bolje biljno sredstvo za regenreaciju jetre od korena maslačka. Pospešuje i izbacivanje tečnosti iz organizma i poboljšava prokrvljenost bubrega. Odličan je za ublažavanje tegoba izazvanih urinarnim infekcijima, a blagotovorno deluje i na izgled kože.
Recept za čaj od korena maslačka
Za pripremu ovog čaja potrebna vam je jedna supena kašika usitnjenog korena maslačka i 2 dl vode. Stavite koren u vodu i ostavite da vri 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite još 15 minuta da se ohladi kako bi voda pokupila hranjive sastojke iz korena. Najbolje je da se pije pre jela tri puta na dan.
Izvor: Lepa&Srećna