Senf je omiljeni začin mnogih, ali nisu toliko poznata njegova lekovita svojstva.
Priprema se od zrna slačice, biljke poznate po blagotvornom dejstvu na zdravlje još u doba starih Rimljana. Mlevenjem ovog semena, ono dobija nakiseo a zatim i ljut ukus. Od brašna slačice mogu se praviti lekovite obloge koje se koriste u slučaju bronhitisa, ali se ne smeju držati dugo na koži, jer mogu izazvati čak i opekotine.
Najmoćniji sastojak slačice je njeno etarsko ulje koje deluje snažno protiv bakterija i drugih mikroogranizama. Upravo zato se ona i koristi za konzerviranje namirnica, a domaćicama je najpoznatija njena upotreba u pripremi turšije i kiselih krastavčića.
Slačica je bogata vitaminom E, sadrži magnezijum, cink i gvožđe, dobar je izvor kalcijuma, fosfora i kalijuma. Kao dobar izvor ovih važnih nutrijenata, preporučuje se naročito svima koji su na dijeti.
Izvor: Lepa&Srećna