U Belgiji je prijavljen prvi slučaj infekcije mačke, koja je koronavirus dobila od svog vlasnika, pozitivnog na COVID-19.

Stručnjaci naglašavaju da se ova bolest ne prenosi sa životinja na ljude i da životinje nisu vektori epidemije.

Veterinarski fakultet prijavio je belgijskom Kriznom centru infekciju mačke.

Dodaje se da je mačka dobila dijareju i respiratorne probleme sedam dana nakon što je vlasnik razvio prve simptome bolesti.

U belgijskom Kriznom centru navode da je u pitanju izolovan slučaj koji se može objasniti samo bliskim kontaktom životinje i vlasnika i prenosom virusa s čoveka na životinju, a ne obrnuto.

"Mačka je ovde žrtva infekcije koja se tiče čoveka. U principu, ova bolest se ne prenosi sa životinja na ljude. Rizik za ljude je, stoga, izuzetno nizak", kažu u Kriznom centru.

Belgijski stručnjaci napominju da se moraju uspostaviti pravila o higijeni i udaljenosti koja se tiču kućnih ljubimaca, a da se u slučaju zaraze COVID-19, životinje moraju zaštititi od bolesnih vlasnika.

Inače, jedan kućni ljubimac koji pripada pacijentu obolelom od COVID-19, zaražen je koronavirusom, potvrdio je još prošle nedelje Institut za zdravlje životinja u Hongkongu.

Nemački ovčar je živeo sa zaraženom osobom u Pok Fu Lamu i stavljen je u karantin, zajedno sa psom mešovite pasmine iz istog doma.

Kućni ljubimci su držani zasebno u posebnim odgajivačnicama u vladinoj ustanovi, prenosi Saut Čajna mornig post.

Pas mešovite pasmine je testiran i za sada nema koronavirus i nijedna životnja nije pokazala znakove bolesti, izjavio je portparol Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i očuvanje.

Podsećamo da je pomeranac star 17 godina postao je prvi pas na svetu kod kojeg je pronađen koronavirus priliko testiranja.

Izvor: Kurir / Avaz