Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad zabole leđa: šta je išijas i kako da ga sprečite i lečite

Išijalgija ili išijas najčešće nastaje u donjem delu leđa, i to kada dođe do opterećenja kičme. Za savremene lekove najbolje je da se obratite lekaru, ali za vežbe i osnovnu preventivu morate sami da se pobrinete!

  Izvor: Foto: Profimedia

Nervus išijadikus je najduži i najdeblji živac u telu, a sastavljen je od pet manjih nerava koji izlaze iz lumbosakralnog dela kičme i spuštaju se niz noge gde se granaju u manje živce u natkolenici, predelu kolena, lista, stopala i prstiju. 

Usled starenja organizma i degenerativnih promena na međupršljenskim diskusima, podizanje tereta iz nezgodnog položaja tela ili izvođenje pogrešnog pokreta dovodi do pucanja prstena diskusa i izbijanja njegovog središnjeg dela, koji počinje da pritiska odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi). Ovaj poremećaj naziva se išijas – išijalgija  i najčešće nastaje u donjem delu leđa (lumbalni deo kičme). Išijas u trudnoći je takođe dosta česta pojava koja nastaje usled većeg opterećenja kičmenog stuba i pogađa buduće mlade majke...

  Izvor:

Simptomi išijasa kada je u pitanju bol u donjem delu ledja i kičme se obično javljaju nakon jačeg naprezanja i progresivno se šire ka zglobu kuka, pa niz potkolenicu i list noge pa sve do prstiju. Išijas u nozi prati  i osećaj “mravinjanja” u nogama, ponekad se čak smanjuje osećaj za dodir na palcu noge, što ukazuje na to da je reč o oštećenju diskusa između četvrtog i petog lumbalnog pršljena. Ahilov refleks je snižen ili ugašen i to je najpouzdaniji znak išijasa. 

Bolovi se pojačavaju s pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh), a istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja njihovog intenziteta. Uz probadanje u ledjima, često je prisutno i grčenje mišića duž kičmenog stuba, što predstavlja odbrambenu reakciju na bolne pokrete, elastičnost ovog dela kičme biva ograničena, naročito unazad i može se javiti hipotonija mišića (mlitavost). Bolest išijas karakteriše i nemogućnost stajanja na prstima i peti posledica je slabosti fleksora (mišić savijač) i ekslenzora (mišić opružač) palca i fleksora stopala neretko se javljaju i trnci u prstima.

Na sledećoj strani pročitajte više o preventivi išijasa.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije