Popularna dijeta ipak štetna po zdravlje: Doktori upozoravaju - holesterol skače u nebo, a u želucu haos

Pre nego što isprobate keto dijetu, pročitajte ova upozorenja naučnika!

Shutterstock

Kako da najbrže smršate, a da pritom jedete ukusnu, kaloričnu hranu? Ljubitelji mesa i oni koji uživaju u masnijoj hrani reći će - keto dijeta!

Ishrana bez hleba, krompira i testenine mnogima izgleda kao preporučljiv recept za gojazne, ali novo istraživanje baca drugačije svetlo na keto dijetu.

Ova dijeta se, podsetimo, zasniva na eliminaciji ugljenih hidrata, a cilj je da se dostigne stanje ketoze. Tada organizam počinje da sagoreva masnoće uskladištene u organizmu. Pored hleba i paste, u keto dijeti nisu dozvoljeni ni pirinač, kukuruz, pasulj, bundeva, kao ni većina vrsta voća.

Istraživači Univerziteta u Batu, Velika Britanija, sproveli su istraživanje u kojem je uspeh mršavljenja ispitanika na keto dijeti upoređen s onima koji su samo drastično smanjili upotrebu šećera. Pored toga,naučnici su pratili i druge biohemijske parametre.

Utvrđeno je da razlika u broju izgubljenih kilograma nije naročito velika - dok su prvi oslabili 2,9kg za 12 nedelja, drugi su izgubili 2,1kg. Međutim, kod poklonika keto dijete je utvrđeno i da je povišen nivo lošeg holesterola,onog koji je opasan za zdravlje krvnih sudova.

Odvojena analiza mikrobioma je pokazala da je keto dijeta smanjila nivo Bifidobakterija, veoma važnih za naše zdravlje. Bifidobakterije zaustavljaju rast štetnih bakterija, ali i potpomažu stvaranje vitamina B i takođe obaraju holesterol.

Foto: Shutterstock  Software:Adobe Photoshop Lightroom 5.6 (Windows) Created: 2014:08:27 15:26:23

Da bude još gore, kod osoba na keto dijeti su otkriveni i znaci insulinske rezistencije.Telo je "zaboravilo" kako da obrađuje ugljene hidrate, smatraju istraživači iz Bata, što je posebno opasno kad se s keto dijetom prestaje. Sa druge strane, ishrana s nedovoljno vlakana uslovljena izbacivanjem spomenutih namirnica, ugrožava zdravlje na duži rok.

Za razliku od keto dijete, dijeta sa sniženim količinama šećera nije imala nikakve negativne efekte, pa čak nije došlo ni do narušavanja mikrobioma. Pročitajte i gde ima topivih vlakana koja su veoma važna za mršavljenje i zdrav metabolizam.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere  Kurir televizija