Portal "Lepa&Srećna" je 13.12.2022. godine objavio tekst koji je sadržao netačne tvrdnje, koje ovom prilikom ispravljamo. U tekstu "NIKAD NE STAJE NA VAGU, SAMA SPREMA DORUČAK: Dijeta poznate manekenke je jednostavna, jedan sastojak uvek izbegava" bilo je navedeno da Hejli Biber dijeta po krvnim grupama pomaže da mršavi.

Ova tvrdnja nema nikakvu osnovu u nauci i ne postoje dokazi da dijeta koja se zasniva na krvoj grupi pomaže mršavljenje, a dijetetičari čak upozoravaju i da bi mogla da bude štetna po zdravlje. Osobe koje žele da oslabe treba da traže savet od akreditovanih dijetetičara, koji će im dati prilagođene preporuke, navodi se u analizi.

"Ne postoje naučni dokazi koji podržavaju efikasnost ishrane prema krvnoj grupi, a nekoliko studija pobijaju ove tvrdnje", rekao je Edvard Li, dijetetičar registrovan pri Udruženju dijetetičara Hong Konga (HKDA).

Druga studija objavljena 2014. u časopisu "PLOS One" imala je sličan nalaz.

Studija iz 2014. kaže da su dijete po krvnoj grupi popularne zbog akcentovanja konzumiranja svežih namirnica, izbegavanja prerađevina i praktikovanja aktivnog načina života. Li je istakao da su te preporuke "u skladu sa principima mnogih dijeta i da ih zdravstveni radnici obično savetuju kako bi poboljšali opšte zdravlje".

Izvor: Lepa&Srećna