Jedna od najčešćih odluka koje donosimo početkom meseca ili nedelje je da povedemo o računa o svom zdravlju i izgledu, i promenimo način ishrane. Nije lako pridržavati se rigoroznih dijeta, pa zato često od odluke odustanemo pre nego što postignemo željeni rezultat.

Problem je što, ma koliko to želimo, ne možemo da smršamo za nedelju dana. Ipak, takozvana dijeta sa kuvanim jajima omogućava da značajan broj kilograma skinemo za samo 14 dana. Do mršavljenja dolazi zbog niskog unosa ugljenih hidrata.

Na dijeti s jajima trebalo bi da konzumiramo do pet jaja dnevno. Jaja mnogi izbegavaju kao deo svakonevne ishrane jer su neke studije pokazale da sadrže visok nivo holesterola. Međutim, nakon nekog vremena dokazano je da holesterol u jajima nije štetan po ljudsko zdravlje. Odličan su izvor vitamina A, D i E, B12,  sadrže riboflavin i folat, kao i minerale jod, gvožđe, kalcijum, cink, selen i proteine. Stručnjaci tvrde da su jaja zaslužna za pokretanje metabolizma masti i da zato pospešuju mršavljenje.

Dijeta sa jajima dozvoljava i unos druge hrane koja ima niske količine ugljenohidrata: 

  • paradajz, krastavce, papriku, luk, brokoli, spanać
  • jabuke, banane, mandarine, jagode
  • pileće ili ćureće meso, nemasnu ribu
  • niskokalorična pića, kafu...

Namirnice koje nisu preporučljive su:

  • Proizvodi od belog brašna ili gotova jela, masti, šećer, alkohol


Primer jelovnika

Doručak: Napravite omlet od dva jaja i komadića paradajza

Ručak: Pileća prsa i salata od paradajza, paprike i krastavca

Dezert: Grejp

Večera: dva  kuvana jaja i šolja čaja.

Stručnjaci upozoravaju da se mora voditi računa o preporučenoj dnevnoj količini belančevina - Nemačko nutricionističko društvo (DGE) preporučuje 0,8 grama po kilogramu telesne težine dnevno za odrasle. To značu da žena od 60 kilograma sme da pojede tri jaja na dan. Ipak, posebno treba povesti računa o tome da jednostrana ishrana može da dovede do simptoma nedostatka nutrijenata.

Ove dijete se pridržavaju brojne manekenke, a posebno pred velike modne revije.

Izvor: Lepa&Srećna