Medicinska ili bolnička dijeta popularna je zato što se, uz jednostavan jelovnik i tri obroka dnevno, mršavi tako što se ubrzava metabolizam i eliminiše višak kilograma. Ovakvo mršavljenje je zdravije od iscrpljujućih režima ishrane sa dugim periodima bez jela. Prema iskustvima, prvi rezultati su vrlo brzo vidljivi.

Tokom prvih 15 dana se iz ishrane isključuju voće(osim pomorandži), šećeri, testenine, krompir i svi proizvodi od žitarica. Nije dozvoljen alkohol, svakodnevno se mora piti 2 litra vode. Preporučuje se i uzdržavanje od cigareta. Za doručak se uvek jede isti obrok - pomorandža, kriška dvopeka i šolja kafe ili čaja. Svi napici se uzimaju bez zaslađivača, a stručnjaci kažu da oni veštački izazivaju osećaj gladi.

Za ručak ili večeru se jede kombinacija kuvanih jaja, dvopeka, kisele pavlake, pomorandže, junećeg mesa, povrća. Ukoliko za ručak jedete jaja, za večeru odaberite meso i obrnuto. Smanjite so koliko god možete, zapamtite da je maksimalno preporučeno 5 grama dnevno (jedna ravna kašičica).

Imajte na umu da prevelika količina soli dovodi do vezivanja vode u organizmu, pa je i razlog oticanja, kao i stvaranja celulita.

Povrće i meso jedite bareno, kada pržite jaja, upotrebite minimalnu količinu ulja. Za ručak ili večeru poslužite i salatu - jedan paradajz i krastavac.

Medicinska dijeta se preporučuje za period od 15 do 18 dana. Kada je završite, polako normalizujte način ishrane, vraćajući jednu po jednu namirnicu. Savetuje se da šećer i složene ugljene hidrate ipak ograničite, kao i da zadržite savetovani nivo vode radi hidratacije.

Izvor: Lepa&Srećna