U vreme kada je slavna Atkinsova dijeta tek dobijala na popularnosti, dr Artur Agatston je bio tek kardiolog koji se interesovao za ulogu ishrane u lečenju srčanih oboljenja.

Statini su tek izmišljeni i bili su vrlo efikasni u obaranju holesterola, ali problem se javio u činjenici da nisu svi srčani pacijenti sa visokim holesterolom imali oštećene srčane arterije.

Naime, srčani udar dobijali su čak i oni pacijenti koji su imali prosečan holesterol! Zato su depoziti kalcijuma - kalcifikacije - postale važni markeri za odmaklu aterosklerozu, a Agatston skor se i dan-danas koristi u kardiologiji.

Kada se okrenuo pitanjima ishrane i analizirao popularnu Atkinsovu dijetu, dr Agatston je shvatio da ne može svojim pacijentima da nametne ishranu baziranu na zasićenim masnoćama, a bez dovoljno vlakana. Tako je, uz pomoć nutricionista, kreirao sopstvenu dijetu koja se bazira na "dobrim ugljenim hidratima", uz proteine, zdrave masti kao što su maslinovo i riblje ulje.

Prvi naziv dijete je bio "modifikovana dijeta zasnovana na ugljenim hidratima", ali je supruga dr Artura Sari dala dijeti i dan-danas popularan nadimak "dijeta Saut Bič".

Dijeta Saut Bič

Principi ove dijete bazirani su na umerenosti i devizi da ni u čemu ne treba preterivati, niti izbegavati po svaku cenu.

Principi ove dijete bazirani su na umerenosti i devizi da ni u čemu ne treba preterivati, niti izbegavati po svaku cenu. Ne postoje ograničenja u unosu masti, ugljeni hidrati... Šećer je, kao i u većini dijeta, na crnoj listi. Treba uzimati antioksidante, kao, na primer, omega-3 masne kiseline (kroz morsku ribu ili riblje ulje). Da bi se izbeglo prejedanje, savetuje se više manjih obroka. Dijeta se sprovodi u tri faze.

Dijeta Saut Bič: prva faza

Ova faza traje 14 dana. Osmišljena je da se naglo izgubi težina, osnaži volja za držanje dijete i savlada eventualna glad.

Preporučuju se živinsko meso (bez masnoće), riba, belance, koštunjavo voće i malo ugljenih hidrata. Jedu se velike količine povrća, a od masnoća se koristi maslinovo ulje. Uobičajeni gubitak težine je između četiri i sedam kilograma.

Primer ručka: salata sa tunjevinom

Konzerva tunjevine u vodi (180 g), po trećina šolje seckanog krastavca; paradajza; celera; avokada (zamena: neslani mladi sir); rotkvica; šolja naseckane zelene salate.

Preliv: 4 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja; 2 kašike svežeg limunovog soka; 2 čena usitnjenog belog luka; pola kašičice bibera. Način pripreme: Složite u slojevima tunjevinu i povrće u staklenu posudu. Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk i biber. Prelijte preko salate.

PageBreak

Dijeta Saut Bič: druga faza

Karakteriše je postepeno uvođenje namirnica, zabranjenih u prvoj fazi.

Povećava se unos voća i žitarica (pažljivo!). Jede se ječam, zob, kukuruz, pirinač i sve povrće.

Naglasak je na proteinskim namirnicama, kao što su meso, riba, sirevi, jaja u kombinaciji sa dosta povrća.

Primer obroka u drugoj fazi

Doručak: pola svežeg grejpfruta; kriška tosta od integralnog hleba sa kriškom nemasnog sira (oko 30 g); kafa bez kofeina, ili čaj s nemasnim mlekom i zaslađivačem.

Užina: 125 ml nemasnog jogurta.

Ručak: mediteranska salata od piletine

  • 1/2 kg pilećih prsa bez kožice i kostiju
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 šolje pripremljenog bulgura
  • po jedna i po šolja na kockice iseckanih krastavaca, paradajza i svežeg peršuna
  • šolja sitno seckanog mladog luka
  • listovi zelene salate

Priprema: U tiganju pecite piletinu na ulju na srednje jakoj temperaturi osam do deset minuta da omekša i izgubi ružičastu boju. Često okrećite.

Izvadite piletinu iz tiganja. Isecite na tanke kockice, veličine zalogaja.

Kad se ohladi, stavite u frižider.

Kasnije piletinu pomešajte sa bulgurom, krastavcima, paradajzom, lukom i peršunom.

Poslužite na listovima zelene salate i zalijte prelivom.

Preliv: pola šolje preliva za salatu (mešavina maslinovog ulja, izgnječenog belog luka i začinskog bilja); pola kašičice karija; pola grančice osušenih listova metvice; kašičica senfa.

Napomena: bulgur je oljušteno i drobljeno pšenično zrno - kupuje se u prodavnicama zdrave hrane.

Treća faza ovog režima ishrane trebalo bi da traje ceo život, jer se tokom nje čuva dostignuta težina. Može parče torte, ali jednom u nekoliko nedelja. Može i sladoled, ali ćete ga zaboraviti narednih mesec dana.

Prilagođeno sa: Novosti