U vreme kada je slavna Atkinsova dijeta tek dobijala na popularnosti, dr Artur Agatston je bio tek kardiolog koji se interesovao za ulogu ishrane u lečenju srčanih oboljenja.
Statini su tek izmišljeni i bili su vrlo efikasni u obaranju holesterola, ali problem se javio u činjenici da nisu svi srčani pacijenti sa visokim holesterolom imali oštećene srčane arterije.
Naime, srčani udar dobijali su čak i oni pacijenti koji su imali prosečan holesterol! Zato su depoziti kalcijuma - kalcifikacije - postale važni markeri za odmaklu aterosklerozu, a Agatston skor se i dan-danas koristi u kardiologiji.
Kada se okrenuo pitanjima ishrane i analizirao popularnu Atkinsovu dijetu, dr Agatston je shvatio da ne može svojim pacijentima da nametne ishranu baziranu na zasićenim masnoćama, a bez dovoljno vlakana. Tako je, uz pomoć nutricionista, kreirao sopstvenu dijetu koja se bazira na "dobrim ugljenim hidratima", uz proteine, zdrave masti kao što su maslinovo i riblje ulje.
Prvi naziv dijete je bio "modifikovana dijeta zasnovana na ugljenim hidratima", ali je supruga dr Artura Sari dala dijeti i dan-danas popularan nadimak "dijeta Saut Bič".
Dijeta Saut Bič
Principi ove dijete bazirani su na umerenosti i devizi da ni u čemu ne treba preterivati, niti izbegavati po svaku cenu.
Principi ove dijete bazirani su na umerenosti i devizi da ni u čemu ne treba preterivati, niti izbegavati po svaku cenu. Ne postoje ograničenja u unosu masti, ugljeni hidrati... Šećer je, kao i u većini dijeta, na crnoj listi. Treba uzimati antioksidante, kao, na primer, omega-3 masne kiseline (kroz morsku ribu ili riblje ulje). Da bi se izbeglo prejedanje, savetuje se više manjih obroka. Dijeta se sprovodi u tri faze.
Dijeta Saut Bič: prva faza
Ova faza traje 14 dana. Osmišljena je da se naglo izgubi težina, osnaži volja za držanje dijete i savlada eventualna glad.
Preporučuju se živinsko meso (bez masnoće), riba, belance, koštunjavo voće i malo ugljenih hidrata. Jedu se velike količine povrća, a od masnoća se koristi maslinovo ulje. Uobičajeni gubitak težine je između četiri i sedam kilograma.
Primer ručka: salata sa tunjevinom
Konzerva tunjevine u vodi (180 g), po trećina šolje seckanog krastavca; paradajza; celera; avokada (zamena: neslani mladi sir); rotkvica; šolja naseckane zelene salate.
Preliv: 4 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja; 2 kašike svežeg limunovog soka; 2 čena usitnjenog belog luka; pola kašičice bibera. Način pripreme: Složite u slojevima tunjevinu i povrće u staklenu posudu. Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk i biber. Prelijte preko salate.
Dijeta Saut Bič: druga faza
Karakteriše je postepeno uvođenje namirnica, zabranjenih u prvoj fazi.
Povećava se unos voća i žitarica (pažljivo!). Jede se ječam, zob, kukuruz, pirinač i sve povrće.
Naglasak je na proteinskim namirnicama, kao što su meso, riba, sirevi, jaja u kombinaciji sa dosta povrća.
Primer obroka u drugoj fazi
Doručak: pola svežeg grejpfruta; kriška tosta od integralnog hleba sa kriškom nemasnog sira (oko 30 g); kafa bez kofeina, ili čaj s nemasnim mlekom i zaslađivačem.
Užina: 125 ml nemasnog jogurta.
Ručak: mediteranska salata od piletine
- 1/2 kg pilećih prsa bez kožice i kostiju
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 šolje pripremljenog bulgura
- po jedna i po šolja na kockice iseckanih krastavaca, paradajza i svežeg peršuna
- šolja sitno seckanog mladog luka
- listovi zelene salate
Priprema: U tiganju pecite piletinu na ulju na srednje jakoj temperaturi osam do deset minuta da omekša i izgubi ružičastu boju. Često okrećite.
Izvadite piletinu iz tiganja. Isecite na tanke kockice, veličine zalogaja.
Kad se ohladi, stavite u frižider.
Kasnije piletinu pomešajte sa bulgurom, krastavcima, paradajzom, lukom i peršunom.
Poslužite na listovima zelene salate i zalijte prelivom.
Preliv: pola šolje preliva za salatu (mešavina maslinovog ulja, izgnječenog belog luka i začinskog bilja); pola kašičice karija; pola grančice osušenih listova metvice; kašičica senfa.
Napomena: bulgur je oljušteno i drobljeno pšenično zrno - kupuje se u prodavnicama zdrave hrane.
Treća faza ovog režima ishrane trebalo bi da traje ceo život, jer se tokom nje čuva dostignuta težina. Može parče torte, ali jednom u nekoliko nedelja. Može i sladoled, ali ćete ga zaboraviti narednih mesec dana.
Prilagođeno sa: Novosti
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.