Dr Artur Agatston je razvio čuveni metod merenja koronarnog kalcijuma ali i kreirao slavnu dijetu "South Beach".
U vreme kada je slavna Atkinsova dijeta tek dobijala na popularnosti, dr Artur Agatston je bio tek kardiolog koji se interesovao za ulogu ishrane u lečenju srčanih oboljenja.
Statini su tek izmišljeni i bili su vrlo efikasni u obaranju holesterola, ali problem se javio u činjenici da nisu svi srčani pacijenti sa visokim holesterolom imali oštećene srčane arterije.
Naime, srčani udar dobijali su čak i oni pacijenti koji su imali prosečan holesterol! Zato su depoziti kalcijuma - kalcifikacije - postale važni markeri za odmaklu aterosklerozu, a Agatston skor se i dan-danas koristi u kardiologiji.
Kada se okrenuo pitanjima ishrane i analizirao popularnu Atkinsovu dijetu, dr Agatston je shvatio da ne može svojim pacijentima da nametne ishranu baziranu na zasićenim masnoćama, a bez dovoljno vlakana. Tako je, uz pomoć nutricionista, kreirao sopstvenu dijetu koja se bazira na "dobrim ugljenim hidratima", uz proteine, zdrave masti kao što su maslinovo i riblje ulje.
Prvi naziv dijete je bio "modifikovana dijeta zasnovana na ugljenim hidratima", ali je supruga dr Artura Sari dala dijeti i dan-danas popularan nadimak "dijeta Saut Bič".
Dijeta Saut Bič
Principi ove dijete bazirani su na umerenosti i devizi da ni u čemu ne treba preterivati, niti izbegavati po svaku cenu.
Principi ove dijete bazirani su na umerenosti i devizi da ni u čemu ne treba preterivati, niti izbegavati po svaku cenu. Ne postoje ograničenja u unosu masti, ugljeni hidrati... Šećer je, kao i u većini dijeta, na crnoj listi. Treba uzimati antioksidante, kao, na primer, omega-3 masne kiseline (kroz morsku ribu ili riblje ulje). Da bi se izbeglo prejedanje, savetuje se više manjih obroka. Dijeta se sprovodi u tri faze.
Dijeta Saut Bič: prva faza
Ova faza traje 14 dana. Osmišljena je da se naglo izgubi težina, osnaži volja za držanje dijete i savlada eventualna glad.
Preporučuju se živinsko meso (bez masnoće), riba, belance, koštunjavo voće i malo ugljenih hidrata. Jedu se velike količine povrća, a od masnoća se koristi maslinovo ulje. Uobičajeni gubitak težine je između četiri i sedam kilograma.
Primer ručka: salata sa tunjevinom
Konzerva tunjevine u vodi (180 g), po trećina šolje seckanog krastavca; paradajza; celera; avokada (zamena: neslani mladi sir); rotkvica; šolja naseckane zelene salate.
Preliv: 4 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja; 2 kašike svežeg limunovog soka; 2 čena usitnjenog belog luka; pola kašičice bibera. Način pripreme: Složite u slojevima tunjevinu i povrće u staklenu posudu. Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk i biber. Prelijte preko salate.