Mnogi ljudi, iako su vitkog stasa imaju problema sa stvaranjem masnih naslaga na stomaku.

Čak i kada nemaju puno sala, izgledaju okruglasto, a krivac za to je nadutost. Ali, i toga se možete rešiti ako malo više povedete računa o ishrani i određenim navikama.

Uz pomoć ovih saveta bićete spremni za plažu i pokazivanje linije u kupaćem kostimu.

Posegnite za probioticima

U svoju prehranu svakako uvrstite probiotike kako bi crijevne bakterije bile u ravnoteži. Naime, kada u crevima dođe do poremećaja u količini dobrih bakterija, tada dolazi do stvaranja gasova, a time i nadutosti. Probiotici nisu samo odlični za probavu, već i za poboljšanje raspoloženja te jačanje imuniteta.

Smanjite unos soli

Unos prevelikih količina soli u organizam dovodi do zadržavanja vode u telu, a time i nakupljanja masnih naslaga.

Stoga, ako želite da smanjite obim struka, ali i drugih delova tela, smanjite količinu soli u hrani i ubrzo će višak tečnosti izaći iz tela, a vi ćete osetititi veliko olakšanje.

Nemojte da jedete otvorenih usta

Žvakanje hrane sa otvorenim ustima podstiče gutanje vazduha, što uzrokuje nadutost. Zato se trudite da sporije jedete i tek kada progutate zalogaj, otvorite usta.

Izbegavajte određene namirnice

Ako ste skloni nadutosti, izbegavajte namirnice poput pasulja, luka, brokolija i kupusa koji podstiču stvaranje gasova u crevima.

Njih zamenite jabukama, kruškama i dinjama jer su bogate pektinom koji smiruje probavu. Pomažu i trešnje i pomorandže.

Đumbir, nana i komorač čine čuda za probavu

Istraživanja su pokazala da komorač, nana i đumbir umirujuće deluju na probavu. Povećavaju nivo probavnih enzima tako da se hrana kraće zadržava u probavnom sistemu.

Osim toga, nana smanjuje gasove i grčeve, dok đumbir pomaže kod mučnine. Komorač je prirodni diuretik koji sprečava zadržavanje vode u telu, prenosi Reader's Digest.

Jedite češće ananas

Ananas je pun bromelaina, enzima koji razgrađuje belančevine, ubrzava metabolizam i smanjuje nakupljanje gasova u crevima. Konzumiranjem ananasa smirićete probavni trakt i omogućiti bolji rad vašoj probavi.

Pomaže i fermentisana hrana

Fermentisana hrana je izuzetno korisna za zdravlje creva i pravilnu probavu. Ona podstiče razmnožavane dobrih bakterija kao što su bifidobakterije i laktobacili, te tako stvara veliki izvor prirodnih probiotika.

Osim što pomaže kod smanjivanja stvaranja gasova podstiče i stvaranje serotonina, hormona sreće koji se većinom stvara u crevima.

Ispravite se dok jedete

Pokušajte pravilno držanje da uvedete u svakodnevnu naviku. Ovaj trik pomaže da vam stomak deluje ravnije.

Iako ćete sigurno u početku morati da podsećate sebe da se ispravite dok jedete, verujte, kasnije će vam automatski preći u rutinu.

Izvor: Stil / 24.hr