Kada prestanemo da unosimo meso, naše telo pretrpi određene promene. 

Ipak, retko kad se zapitamo o kojim promenama je zapravo reč i koliko nam one mogu pomoći, a koliko odmoći. 

VIŠE: Evo odakle vegetarijancima proteini: 14 namirnica koje mogu da zamene meso

Naučnici tvrde da izbacivanje mesa iz jelovnika može mnogo pobošati naš organizam. 

Evo kako: 

1. Smršaćete

Ispitanici koji su izbacili meso iz ishrane smršali su u proseku 5 kg, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu menjali rutinu vežbanja niti brojali kalorije.

2. Promeniće vam se crevna mikroflora

Vegani imaju više vrsta crevnih bakterija koje se bore protiv upala, ali ipak, veća je razlika između koncentracije crevne mikroflore kod vegetarijanaca i svaštojeda, pokazalo je istraživanje univerziteta u Njujorku.

3. Možete da izgubite važne hranjive materije

Morate imati vrlo kvalitetnu ishranu baziranu na biljkama da biste dobili dovoljno gvožđa, vitamina D i vitamina B12. Isto važi i za proteine. Mahunarke, orašasti plodovi su dobar izvor belančevina i zdravih masti, a ako jedete namirnice bogate gvožđem (poput spanaća) svakako ih kombinujte s vitaminom C (npr, spanać-salatu začinite limunovim sokom), dok su jaja dobar izvor vitamina D. Ali u svakom slučaju, ako se prebacujete na vegetarijansku ishranu, svakako se posavetujte s nutricionistom ili lekarom.

VIŠEUpozorenje: 5 znakova da ne unosite dovoljno proteina

Međutim, kako pokazuje jedno američko istraživanje, osobe koje jedu meso i druge namirnice životinjskog porekla unose i do 1,5 put više belančevina nego što je organizmu potrebno!

4. Možda ćete smanjiti rizik od raka

Svetska zdravstvena organizacija prošle godine je šokirala sve mesojede sveta: slaninu i kobasice i ostalo prerađeno meso svrstala je u istu grupu karcinogena kao i cigarete. To ne znači da podjednako povećavaju rizik od raka, nego da su dokazi kako su kancerogeni podjednako čvrsti. Ali u svakom slučaju, meso izaziva rak, prvenstveno rak creva. A što je obrađenije, to je gore.

VIŠE: Koje meso NE IZAZIVA RAK: evo koje meso smete da jedete i kako treba da ga spremate

5. Sigurno ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti

Osim preteranog unosa masnoća (koje često prati preterivanje u mesu), američki institut Lerner izolovao je karnitin. To jedinjenje iz crvenog mesa podstiče reakcije koje pospešuju nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Net.hr