Dobro izbalansirani obroci treba da nam obezbede dovoljno hranljivih materija i prirodne energije, ali i zaštitu od upalnih procesa i hormonalnih disbalansa.
U tome će vam pomoći primer jelovnika za jedan dan, koji se nalazi u knjizi dr Lejle Kažinić Kreho "Hranom do zdrave štitnjače".
Doručak
- Kinoa s jabukom, cimetom i orasima + čaša svežeg soka od ananasa
Sastojci: (za 1 osobu)
- 70 g kinoe
- pirinčano mleko - dodajte na kraju kuhanja
- 1/2 kašike suhih brusnica
- 1 zelena jabuka, naribana
- ½ kašike seckanih badema
- 1 kašičica meda
- 1 kašika mešanih semenki (susam, suncokret, bundeva)
- prstohvat cimeta
Priprema:
Kinoju stavite u posudu u koju ste dodali dvostruku količinu vode i kuvajte oko 15 minuta. Nemojte mešati kinou tokom kuvanja, jer se neće podjednako skuvati.
Kada je kuvana, dodajte suhe brusnice i mleko, 1 do 2 minute sve zajedno kuvajte, pa sklonite s vatre. Kada se blago ohladi, dodajte naribanu jabuku, bananu,cimet, med i sve lagano promešajte i servirajte posuto semenkama i orasima.
Ručak
- Varivo od mahunarki s morskim algama
Sastojci: (za 4 osobe)
- 100 g zobenih pahuljica
- 2 kašike morskih algi
- 50 g leblebije
- 150 g crvenog ili bijelog pasulja
- 2 veća naseckana luka
- 1 kašičica kurkume
Priprema:
Preko noći natopite leblebiju i pasulj. Ako zaboravite, ujutro ove sastojke potopite u vodi i ostavite neka odstoje oko 5 sati. U posudi za kuhanje prodinstajte luk, dodajte mahunarke i zobene pahuljice te sve prelijte vrelom vodom. Dodajte kurkumu i začinite.
Kuvajte oko sat vremena (možete i par minuta duže), ali uz često mešanje.
Morske alge operite, dodajte varivu i kuvajte zajedno još 10 minuta. Po želji, varivu možete dodati malo crvene paprike u prahu i sveže seckan beli luk.
Ručak
- Varivo od mahunarki s morskim algama
Sastojci: (za 4 osobe)
- 100 g zobenih pahuljica
- 2 kašike morskih algi
- 50 g leblebije
- 150 g crvenog ili bijelog pasulja
- 2 veća naseckana luka
- 1 kašičica kurkume
Priprema:
Preko noći natopite leblebiju i pasulj. Ako zaboravite, ujutro ove sastojke potopite u vodi i ostavite neka odstoje oko 5 sati. U posudi za kuhanje prodinstajte luk, dodajte mahunarke i zobene pahuljice te sve prelijte vrelom vodom. Dodajte kurkumu i začinite.
Kuvajte oko sat vremena (možete i par minuta duže), ali uz često mešanje.
Morske alge operite, dodajte varivu i kuvajte zajedno još 10 minuta. Po želji, varivu možete dodati malo crvene paprike u prahu i sveže seckan beli luk.
Tekst: Lejla Kažinić Kreho
Izvor: Alternativa za vas
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.