LCHF (Low Carb High Fat) dijeta podrazumeva unos znatno manjih količina ugljenih hidrata i povećanje unosa masnoća koje kod ove dijete predstavljaju glavno gorivo za organizam. 

Atkinsonova dijeta takođe zagovara smanjen unos ugljenih hidrata, ali na račun i proteina i masnoća što na neki način ove dve dijete čini sličnima.

Osvrnimo se na masnoće...

Poslednjih godina bilo je dosta rasprava o masnoćama - da li su baš toliko štetne koliko se o njima priča ili su "kolataralna šteta" pogrešnih zaključaka istraživača na polju ishrane proteklih tridesetak godina. 

Zvanične preporuke koje i danas važe su: Izbegavajte zasićene masnoće (masnoće uglavnom životinjskog porekla) i koristite one nezasićene (različita ulja, margarini kao i bijne masti). 

VIŠE: Atkinsova dijeta

Nove, nezvanične, preporuke glase: Jedite dosta zasićenih masnoća, ništa strašno vam neće biti ali izbegavajte ulja i hidrogenizovane masnoće kao i ugljene hidrate. Inače, sve je više potvrda da je LHCF najdelotvornija u smanjenju telesne težine i borbi protiv povišenog šećera.

Kako LCHF praktično izgleda

Jednostavno rečeno: jedite meso, ribu, zeleniš koji raste iznad zemlje i prirodne masnoće, na primer puter, a zaobiđite šećer, hleb, testa, pirinač, krompir...

Jedite kada ste gladni, do sitosti, a onda povucite ručnu. Jednostavno, zar ne? Ne treba računati kalorije, niti meriti gramažu hrane. Zaboravite polugotova i gotova jela, kao i lajt i dijetalnu hranu i pića. 

VIŠE: Mesna dijeta

Mehanizam po kome "radi" LCHF dijeta je jednostavan: kada se u ishrani izbegne šećer i smanji unos ugljenih hidrata, tada se stabilizuje nivo šećera i opada nivo insulina. Iskorišćavanje masti se povećava i čovek se oseća sitijim a kilogrami odlaze...

Jedite bez ustezanja do sitosti:

-Sve vrste mesa – goveđe, svinjsko, pileće, divljač. Masnije meso je korisnije, a taskođe i pileća kožica. Ako je moguće, birajte ekološki proizvedeno meso, stoke i živine koja je pasla;

-Riba i rakovi: sve vrste, naročito masnije;

-Jaja na sve načine: kuvana, pržena, omleti...;

-Prirodne masnoće: sosevi i umaci, ali koristite puter i pavlaku kod pripremanja, jer će jela biti finija i zasitnija. Takođe je preporučljivo kokosovo, maslinovo i ulje od repice;

VIŠE: Mršavite precizno sa ove 4 dijete: oslobodite se masnih naslaga sa ruku, kukova, butina i struka

-Zeleniš iznad zemlje: sve vrste kupusnjača (karfiol, brokoli, prokelj), zatim špargla, tikvice, patlidžan, masline, spanać, pečurke, krastavci, salata, avokado, luk, paprika, paradajz...

-Mlečni proizvodi: birati uvek najmasnije: pravi puter, pavlaku sa 40% masnoće, kajmak, masne sireve, masne grčko/turske jogurte (10% masnoće). Mleko i malo masni proizvodi od mleka sadrže mnogo šećera. Izbegavati šećerenje, dodavanje bilo kakvog aditiva za ukus kao i posne jogurte;

-Koštuničavo voće: količine nisu ograničene;

-Bobičasto voće: količine nisu ograničene, naročito maline, jer one imaju malo šećera a veoma se lepo slažu sa masnim šlagom.

Izbegavati:

-Šećer (najgori izbor): osvežavajuće napitke, voćne sokove, „sportska“ pića, čokoladu, peciva;

-Suhomesnate proizvode - jednostavno u njih trpaju sve i svašta pa se tako mogu naći i sojino brašno i razni neželjeni aditivi... Ako imate pouzdane dobavljače kvalitetnih suhomesnatih proizvoda - ond oni prelaze u kategoriju Dozvoljeno;

-Sladoled, pahuljice za doručak... Izbegavati, takođe, i zaslađivače;

VIŠE: Pirinač dijeta: 7 kilograma manje za samo 3 nedelje

-Ulja - suncokretovo, kukuruzno, sojino - bogata su omega 6 masnim kiselinama koje su prilično štetne;

-Hleb, testa, pirinač, krompir, čips, zobenu kašu, musli... Proizvodi od „celog zrna“ nisu dobri, ali su manje štetni. Korenje repe, celera, koristiti samo u manjim količinama;

-Margarin: industijski pripremljena imitacija putera, neprirodno bogata omega 6 masnoćama. Od njega nema nikakve koristi i lošeg je ukusa. Prema statistici postoje bolesti, kao što je astma i razne upale, za koje je krivac upravo margarin

-Pivo: tečni hleb. Prepuno je šećera iz melase;

-Slatko voće i sušeno voće.

Preporuke za doručak

Jaja i slanina, omlet, ostaci jučerašnje večere, kafa, jaja sa majonezom ili puterom, sir premazan puterom i šunka, komad bri sira sa šunkom ili nekom salamom i jogurtom koji sadrži mnogo masnoće sa koštuničavim plodovima…

VIŠE: Jogurt dijeta skida kilograme i leči probavu

Preporuke za ručak i večeru

Meso, riba ili piletina, sa zelenišem i finim, masnim prelivom, krompir ima mnogo zamena, na primer pire od karfiola ili brokoli. Gulaši, čorbe od odabranih namirnica koje sadže veoma malo ugljenih hidrata. Jelo će biti ukusnije ako se koristi puter, pavlaka ili kačkavalj. Ova ishrana ne izaziva potrebe za “grickanjem između obroka”. Ali, ako je baš, ponekad, neophodno, pripremite sebi komad kačkavalja sa šunkom ili uzmite masline, lešnike, komad sira možda kuvano jeje, koštuničavo voće. Ako zaista ogladnite između obroka to samo znači da ne jedete dovoljno. Ne bojte se masnoća, jedite malo više i duže ćete biti zadovoljni.

VIŠE: Brza dijeta 5:2

I, naravno, ako počinjete ovu dijetu obavezno iz kuće izbaciti sve namirnice koje sadrže ugljene hidrate. A naročito: bombone, čips, voćne sokove i osvežavajuća pića, margarin, šećer u bilo kom obliku, hleb, testa, pirinač, krompir, pahuljice, sve što je osiromašeno, keks, sladoled.

Izvor: Stvar ukusa