Ako želite da sredite dnevnu sobu tako da deluje mirnije, spokojnije, treba da primenite pravilo "manje je više" i počnete od izbora boja.

Sigurno vam se već dešavalo da se oduševite nekim prostorom na Instagramu i pomislite - "Ovo je najlepši dom, želim da ovde živimo". Tajnu "instagramskih prostora" otkriva Paula Silvanji koja je svoju kuću uredila baš po tom receptu.

"Ja sam išla polako, unoseći male izmene, ali su one donosile velike promene u utisku", kaže lepa Španjolka koju prati pola miliona obožavalaca na Instagramu. "Primećujem da je ljudima teško da se pridržavaju izabrane palete boja, a baš je to ono što se mora učiniti."

dnevna soba bez roze sivo.jpg
Instagram / paula_silvagni_interiors 

Njen savet je da prvo izaberete tu paletu, pre bilo kakve kupovine novog nameštaja, zavesa, tepiha, lampi. "Verujem da upravo stalno pretrpavanje prostora predmetima najrazličitijih boja izaziva taj osećaj konfuzije i nereda", kaže Paula. 

trpezarija bez roze belo-min 2.jpg
Instagram / paula_silvagni_interiors 

Ona je izabrala tri boje za ključne elemente njenog doma i one dominiraju i u dnevnom boravku. To su siva, roze i bež boja. Predlaže još nekoliko kombinacija: bež + crna + bela, topla siva + oker + bela ili plava + bela + terakota. Uz bež, možete da kombinujete i boju zemlje i boju žalfije. 

Drugo Paulino pravilo je da se horizontalne površine u dnevnoj sobi ne smeju pretrpavati. "Svi mi to radimo, pre ili kasnije, ali treba se odviknuti od sklonosti da ostavljamo razne sitnice po stolovima, policama, vitrinama", podseća Paula. Ona se trudi da na stočiću u dnevnoj sobi drži samo par ukrasa - mali buket cveća, svećnjak ili eventualno neku figuricu. 

"Odaberite način da prikrijete kablove", savetuje Paula. Ona se odlučila na veći poduhvat, pa je u zidu napravila nišu iza visećeg televizora, kako bi uspela tu da smesti žice, utičnice, sve što je potrebno. "Ne morate i vi to da radite, ali ima raznih drugih mogućnosti - organizera za kablove, bužira i sličnih detalja koji će vam pomoći." Pogledajte kako to izgleda kod Paule u kući.

Tekst: Lepa&Srećna