Kažu da je kuća "rupa bez dna", ali obično stare građevine sređujemo malo-pomalo, onda kad nam to budžet dopusti. Kad bismo imali dovoljno novca "na gomili", da odjednom renoviramo sve, onda bismo bili mirni barem 20-30 godina u njoj. 

Bez obzira na to da li se spremate da renovirate kuću ili samo priželjkujete da preuredite jedan deo svog domaćinstva, sigurno će vas oduševiti ova ideja.

Arhitekte italijanskog studija "Basot" prihvatile su zadatak da rekonstruišu staro imanje, u okviru kojeg je - pored kuće - bila i napuštena straćarica, reklo bi se - kokošinjac. Nalik našim dvorištima, i u Vićenci ima ozidanih šupa, raznih ostava i drugih pomoćnih objekata.

renoviranje stare kuce 2.jpg
Instagram / studio_bassot_architects 

Kakav divan prostor može da nastane upravo na njihovom mestu, pokazuju italijanski majstori. Na temelju nekadašnjeg kokošinjca, ostao je samo jedan zid koji je pedantno popravljen i ojačan novim stubovima. Unutrašnja strana je rustično obrađena kamenom.

renoviranje stare kuce 3.jpg
Instagram / studio_bassot_architects 

Na moćnu konstrukciju postavljen je krov na dve vode, iznutra opšiven drvetom tako da grede ostanu delimično vidljive. Umesto kalkanskih zidova, postavljene su staklene ploče, a ispod njih staklene stene zahvaljujući kojima može da se uživa u prirodi po lepom vremenu. Vlasnici su ovde planirali kancelariju, ali može da služi i kao lepa trpezarija ili letnji dnevni boravak.

Kombinacija drveta, metala i stakla odabrana je po uzoru na materijale iskorišćene na glavnom objektu, a detalje enterijera pogledajte u galeriji slika.

Instagram / studio_bassot_architects Kombinacija drveta i metala.

Tekst: Lepa&Srećna