Veoma je važno da se osećamo prijatno u svom domu, a posebno u spavaćoj sobi. Psiholozi tvrde da se osećamo sigurnije kada iz kreveta u isto vreme vidimo i prozor i ulazna vrata. Takođe, bitno je da krevet nije suviše blizu vrata.

"Poznato je da položaj kreveta u uglu izaziva izvesnu psihološku nelagodnost, pa izbegavam takva rešenja. I ne okrećem krevet uz zid, ovo rešenje je verovatnije za dečje sobe", tvrdi dizajnerka i otkriva kako rešava problem malog prostora.

"Kada je spavaća soba mala krevet stavljam između dva mala ugradna ormara, a umesto noćnih ormarića napravim police", rekla je i istakla da voli da krevet stavi ispred panoramskih prozora jer je uvek lepo probuditi se sa prelepim pogledom. Ali ovde je važno obratiti pažnju na kardinalne tačke tako da sunce u zoru ne ometa ugodan san.

Koje je idealno mesto za krevet u spavaćoj sobi
Shutterstock  

"Кrevet pored se često može videti u američkim domovima. Mnogi ovo rešenje izbegavaju zbog nekoliko razloga: sunca koje može da ometa san, promaje, toplote iz radijatora i nedostatka slobodnog pristupa prozoru", ističe ona i objašnjava kako premostiti ove probleme.

"Vrući vazduh iz radijatora nije dobar za kožu, ali ovaj efekat se može ublažiti odabirom visokog uzglavlja i ostavljanjem 15 cm razmaka između prozora i uzglavlja. Zatamnjene zavese će rešiti problem sunčeve svetlosti.

"Pogodno je postaviti klupu u podnožje kreveta kako biste na nju pre spavanja stavili prekrivač i ukrasne jastuke, a krevet sa mehanizmom za podizanje će dodati prostor za odlaganje", zaključila je ona.

Tekst: Lepa&Srećna