Kad domaćice koje žive u većim stanovima kažu "manja kuća, manje posla" nisu ni svesne koliko u takvom mišljenju greše. Istina je da će biti manje prozora za pranje u jednosobnom nego u trosobnom stanu, na primer, ali mnogi drugi faktori se moraju uzeti u obzir.

Kuhinja i kupatilo, naravno, postoje u oba stana. Obično je i broj vrata sličan, kad se uzme u obzir da predsoblja, dnevne sobe i kuhinje često funkcionišu kao otvoren prostor. Međutim, najveći problem je količina nameštaja i drugih stvari koje zakrče mali stan i otežavaju čišćenje.

Zato će vam saveti iskusnih domaćica promeniti način čišćenja, a mnoge žene kažu i da im je svakodnevni život sve lepši otkako ovako spremaju kuću.

Prvo napravite jasan plan čišćenja i rasklonite sve sitnice po stanu. Da biste to olakšali, iskoristite maksimalno prostor za smeštanje stvari. Nabavite multifunkcionalan nameštaj - krevete sa kutijom za posteljinu, stolice i klupe čije sedište skriva mesto za dečije igračke.

krevet sa fiokama-min.jpg
Shutterstock  

Birajte pokućstvo koje zauzima manje mesta na samom podu kako biste ga lakše čistili. Praktično je da fotelje i trosedi imaju nožice, odložite sitnice na viseće police.

Glomazne, a neophodne predmete poput merdevina ili daske za peglanje okačite o jake kuke učvršćene na zid iza vrata.

Kad pravite veliko spremanje, uvek čistite odozgo naniže. Počnite od gornjih elemenata kuhinje i plakara, pa se spuštajte ka radnim površinama i podu. Tako nećete morati da usisavate pod više puta. Na površine gornjih elemenata redovno stavljajte kuhinjski papir, biće dovoljno da ih zamenite i samo pređete "praškom" ove teško pristupačne delove.

prasko-min.jpg
Shutterstock  

Koristite opremu za čišćenje koja odgovara malom stanu. Za vas je bolji usisivač na rasklapanje, kao i "praško" čija drška može da se razvuče po potrebi.

Olakšajte sebi spremanje kreveta i ugaone garniture. Ovo su, verovatno, najkrupniji komadi nameštaja u vašem stanu. Zato je važno da su uvek uredni. Nabavite prekrivače koji će biti dovoljno dekorativni ako ih samo zategnete, umesto da stalno sklanjate jorgane i širite neke druge tkanine.

U kupatilu treba iskoristiti prostor do poslednjeg centimetra, ali se potrudite da svi elementi budu prijatni za oko. Ako nema mnogo mesta za ormariće, morate ugraditi police. Razmislite o mogućnosti da budu staklene, jer one manje smetaju pogledu. Žičanu korpu za šampone ugradite iznad tuš kade, ali je postavite tako da je vizuelno zaklanja zavesa kad je sklonjena u stranu.

organizer za kablove.jpg
Shutterstock  

Uklonite kablove sa vidika. To nije lak zadatak, ali danas ima mnogo rešenja - od žičanih korpica koje mogu da se ugrade na donju ivicu stola ili na zid, pa do ukrasnih "bužira" u koje ćete sve kablove uredno spakovati. I sebi znatno olakšati čišćenje prašine sa njih.

Tekst: Lepa&Srećna