Popularne čizmice od nuboka su osvojile ceo svet ove sezone, a naročito su moderne one u svetlim bojama kao što su bež ili kamel. Tu su i slične papuče postavljene krznom, koje su izuzetno trendi.

Dame znaju da je to i prava noćna mora za održavanje. Nubok je vrsta prevrnute kože sa koje je skinut površinski sloj tako da je donekle otporna na vodu.

Međutim, treba strogo voditi računa da se prljavština što pre očisti inače će na obući ostati trajne fleke. Nažalost, pojavilo se i potpuno netačno uputstvo za održavanje popularnih čizama po kojem treba da ih isprskate lakom za kosu. Nekada davno, u lakovima je bilo sastojaka koji bi možda mogli i da skinu neke fleke. Danas je to potpuna besmislica, samo ćete da upropastite obuću.

uggs cizme.jpg
Shutterstock  

Umesto toga, za redovno čišćenje, koristite kombinaciju dva postupka - nežnog četkanja mekom četkicom i prskanja vodom. Potrudite se da u prskalicu sipate destilovanu vodu, jer ona iz česme sadrži minerale koji bi mogli da ostave beličaste fleke. Takođe, prskalica treba da bude vrlo fina, da rasipa skoro vodenu maglu. 

Ako su vam čizme od nuboka mnogo isprljale, možete i da ih očistite sapunicom, ali evo kako. Prvo pripremite sapunicu od blagog tečnog sapuna ili bebi kupke - otprilike dve kašike sapuna na pola litra vode. Možda vam to zvuči kao suviše razređeno, ali nije - ovde nema naknadnog ispiranja.

Sada naprskajte čizme prvo običnom vodom, da ne sapunica došla u direktan dodir sa suvim nubokom, mogu ostati fleke. Zatim natopite mikro krpu u sapunicu, ocedite je i pažljivo istrljajte mesta na kojima ima mnogo fleka i prljavštine.

Ostavite čizme da se osuše dalje od izvora toplote - nipošto ih ne stavljajte uz peć ili radijator. Takođe, ako ih vraćate u kutiju, uvek sačuvajte kesice silicijuma koje dolaze uz pakovanje, važno je da izvlače eventualnu vlagu.

Idealno bi bilo da redovno impregnirate čizme sredstvom za impregnaciju, po priloženom uputstvu. Obično bi trebalo da pružaju zaštitu desetak dana. Na kraju, budite naročito oprezni kad nosite čizme svetlih boja uz farmerke. Boje za teksas mogu da ostave fleke na nubuku koje se ničim ne mogu skinuti. Pročitajte i kako proizvođači teksasa savetuju da se peru farmerke.

BONUS VIDEO:

Čizme Maše Memedović Tiktok/mashamemedovic

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.