"Još 5 dana ostalo je do novogodišnje noći i vrlo verovatno ste već ukrasili svoju jelku", piše Valentina. "Ali uvek ima mesta za dodatne ukrase, tako je bar u našoj kući!"

"Ukoliko poželite da ove godine vaša jelka izgleda drugačije, jedan od predloga je da ispletete ukrase u obliku kugli. Za pletenje možete koristiti i ostatke vunica od pletiva koje ste radili tokom godine, pa će vas tako ukrasi podsećati na proteklu godinu i zanimljive radove koje ste ispleli.

Pri izboru vunice za novogodišnji ukras, odlučila sam se za diskretno svetlucavu vunicu (sastav: 92% akril, 8% poliester), , koja mi posebno dopala zbog svoje mekoće (vunice koje u svom sastavu imaju metaliziranu nit obično nisu tako mekane). Za pletenje sam koristila 5 igala broj 3 i heklice broj 2,5. Takođe, za izradu pletene ukrasne kugle potrebno je da imate kuglu od stiropora ili plastičnu providnu kuglu koja će obezbediti da ukras ima željeni oblik. Za ukrase prikazane u ovom postu koristila sam kugle od stiropora prečnika  7,5-8cm (kupljene kod Kineza, pa iz tog razloga nisam sigurna koji je prečnik)."

PROČITAJTE JOŠ: (URADI SAM) Praznična HIT dekoracija na Internetu: 2 novogodišnja LUSTERA za ljubitelje LUKSUZA i maštovitih ukrasa (VIDEO)

Opis rada:

Namaknuti 16 petlji i dalje plesti na pet igala u krug, sve petlje su sa lica pravo, po rasporedu:

1. red: sve petlje pravo

2. red: 2 petlje pravo, jednu petlju dodati iz niti između sledeće 2 petlje; ponavljati ovo u krug

3. red: sve petlje pravo

4. red: 3 petlje pravo, jednu petlju dodati iz niti između sledeće 2 petlje; ponavljati ovo u krug

5. red: sve petlje pravo

6. red: 4 petlje pravo, jednu petlju dodati iz niti između sledeće 2 petlje; ponavljati ovo u krug

7. i 8. red: sve petlje pravo

8. red: 5 petlji pravo, jednu petlju dodati iz niti između sledeće 2 petlje; ponavljati ovo u krug

9. i 11. red: sve petlje pravo

10. red: 6 petlji pravo, jednu petlju dodati iz niti između sledeće 2 petlje; ponavljati ovo u krug

11. – 22. red: sve petlje pravo (10 redova se radi bez dodavanja i oduzimanja, za srednji deo kugle)

12. red: 6 petlji pravo, 2 petlje pravo zajedno; ponavljati ovo u krug

13. i 25. red: sve petlje pravo

14. red: 5 petlji pravo, 2 petlje pravo zajedno; ponavljati ovo u krug

15. i 28. red: sve petlje pravo

16. red: 4 petlji pravo, 2 petlje pravo zajedno; ponavljati ovo u krug

17. red: sve petlje pravo

– ovde bi trebalo da ubacite kuglu od stiropora kako biste nastavili rad sa kuglom koja stoji unutar pletiva

31. red: 3 petlje pravo, 2 petlje pravo zajedno; ponavljati ovo u krug

32. red: sve petlje pravo

33. red: 2 petlje pravo, 2 petlje pravo zajedno; ponavljati ovo u krug

34. red: sve petlje pravo

35. red: 1 petlja pravo, 2 petlje pravo zajedno; ponavljati ovo u krug

36. red do kraja – 2 petlje pravo zajedno dok ne ostanete na 2 ili 3 petlje; preko poslednje petlje prevučete prethodnu (1 ili 2) i izvučete nit; da bi ovaj deo ukrasa bio što uredniji i da biste osigurali rad, iglom za šivenje pletiva ostatak niti koji viri uvučete odmah pored mesta gde nit izlazi ali pažljivo između pletiva i kugle od stiropora i iglu izvučete posle nekoliko redova; zategnite nit, kako bi se „uvukao“ deo koji je nastao prilikom oduzimanja petlji; ja sam još nekoliko puta iglom pažljivo vraćala kraj niti u prostor ispod pletiva, a iznad kugle od stiropora, kako bi što duži deo konca ostao ispod – prema drugom „polu“ kugle, do otvora koji je ostao na početku.

PROČITAJTE JOŠ: (URADI SAM) Unikatan UKRAS za vašu jelku, vrata ili trpezu: kako da napravite slatkog Sneška Belića od čarape i ping pong loptica (VIDEO)

Sada je potrebno da na drugoj strani (na početku) uradite lančić za kačenje ukrasa. Najpre koncem koji ste ostavili, koristivši iglu za pletivo, obmotavajte početni red ubodom u svaku drugu petlju i zategnite što više, kako bi se otvor smanjio. Kada maksimalno zategnete, od istog konca heklicom uradite lančić u dužini koju želite i završite ga sa druge strane otvora koji je ostao (zbog simetrije, kako bi kugla lepše visila). 

Napomene:

Prilikom namicanja petlji, ostavite malo duži konac na početku jer ćete od ovog konca heklati lančić za kačenje.

Kada dodajete petlju iz niti između dve petlje, najbolje je da nit prvo uvrnete – na ovaj način neće ostati rupica.

Ovo je predlog za jednobojnu kuglu rađenu vunicom u jednoj boji. Mogućnosti za razradu ove ideje su mnogobrojne. Možete koristiti vunicu u dve ili više boja kako biste izveli prugice ili neke druge šare – kao što su pahulje u centralnom delu na primer. Ili da napravite personalizovane kugle kao poklon tako što ćete uraditi inicijale vunicom u kontrastnoj boji u odnosu na osnovu.

PROČITAJTE JOŠ: Jeftin novogodišnji VENČIĆ za samo 3 minuta: kako da napravite unikatan praznični ukras od OFINGERA (VIDEO + URADI SAM)

Prilagođeno sa: Cloopko