Pranje vešana 40 stepeni mnogi često praktikuju jer je to naizgled idealan program za šareni veš i mešovite materijale. Ipak, postoji nekoliko nedostataka zbog kojih bi trebalo da ga izbegavate.

Za početak, ova temperatura će više izgužvati veš nego za 10 stepeni niža. Imaćete problem sa peglanjem, a neki materijali (poput lana ili vune) mogu trajno da promene oblik i izgled.

Takođe, osetljiva tkanina može da se ošteti na više načina: visoka temperatura će uništiti nežna vlakna, a ako je komad odeće slabijeg kvaliteta, možda će pustiti boju na ostali veš. Prilikom pranja veša na 40 stepeni mašina će crpeti mnogo više električne energije nego na nižem programu, a velika je verovatnoća da će omekšivač mirisati slabije. Zbog svih ovih nedostataka, stručnjaci za održavanje kućnih uređaja savetuju da se opredelite za pranje na 30 ili čak 20 stepeni.

Ukoliko imate problem sa flekavom ili izuzetno prljavom garderobom, preporuka je da najpre tretirate najprljavije delove posebnim proizvodima pre nego što ubacite odeću u mašinu. Tada će 30 stepeni (pa čak i 20) biti sasvim dovoljno za čistu i svežu garderobu.

Moderne mašine za veš vam nude da odredite koliko dugo želite da traje ciklus pranja, kao i da li vam je potrebna opcija pretpranja. Birajte duži program ili kvalitetniji deterdžent umesto pranja na temperaturi od 40 stepeni.

Takođe, majice i bluze koje menjate svakodnevno perite na kraćim programima i nižim temperaturama. Proučite dobro uputstvo i informišite se o tome koji program je najekonomičniji za određenu vrstu odeće. Mašina će tako trajati duže, računi za struju će biti umanjeni, a veš se neće previše izgužvati niti oštetiti.

Pročitajte i šta znači leptirić na veš mašini.

BONUS VIDEO:

Skidanje fleka vrelom vodom ikTok/a_mothers_tale

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.