Nije retkost da uprkos svem trudu, neke sobne biljke jednostavno nakon nekog vremena počnu da se suše i na kraju uginu.

Da bismo to sprečili, prvo treba da se upoznamo sa najčešćim greškama koje dovode do propadanja sobnih biljaka:

 1. Preterano zalivanje
  Biljke koje su izložene prevelikoj vlazi prvo izgledaju klonulo i počinju da blede, a ako ostane u tolikoj vodi, brzo može doći do truljenja korena i smrti biljke.

 2. Previše sunca
  Bledilo, lišće koje puca, spaljeni izgled i tvrda, suva zemlja znak su da je biljka izložena prevelikoj količini sunčeve svetlosti.

 3. Dehidracija
  Lišće biljke koja ne dobija dovoljno vode postaje suvo i nekako smežurano, a takođe ćete primetiti da se lišće savija iz dana u dan, dok je zemlja tvrda, a površina ima pukotine.

sobno cvece 02.jpg
Shutterstock  
 • Premalo svetlosti
  Biljka koja nema dovoljno svetlosti ne može da poraste puno, a lišće joj je sitno.
 • Ekspert za baštovanstvo Riz Robins otkriva nekoliko trikova kako da oporavite biljke koje su počele da venu uz pomoć nekoliko sastojaka koje sigurno imate u kuhinji!

  1. Cimet
   Cimet je prirodni antigljivičmni agens koji biljkama pomaže u slučaju različitih bolesti i gljivičnih infekcija. Kako biste sprečili truljenje ili uvenuće biljke, pospite malo cimeta po površini zemlje u saksiji ili na mesto isečenih stabljika.

  2. Kora banane
   Kora žute tropske voće puna je kalijuma i fosfora, što pomaže vašim biljkama da bolje rastu i budu zdrave. Stavite komad kore banane u zemlju problematične biljke ili je prokuvajte u vodi kako kada spremate čaj, pa tom vodom zalivajte.

  kora banane.jpg
  Shutterstock  


 • Ljuske od jaja
  Ovo je sjajan izvor kalcijuma, koji je veoma važan za zdravlje biljaka. Izmrvite ljuske jaja i pomešajte ih sa zemljom.

 • Zrna kafe
  Kafa snižava pH vrednost zemlje, što može biti dobro za vaše biljke. Takođe, zrna kafe sadrže i nitrogen koji podstiče rast lišća i onu lepu zelenu boju. Rasporedite zrna kafe po porvšini zemlje u saksiji ili ih umešajte u kompost od prirodnih sastojaka.

 • Epsom so (magnezijum sulfat)
  Ova komponenta igra vitalnu ulogu u fotosintezi i cvetanju vaših biljaka. Dodajte epsom so u vodu, promućkajte i prskajte na lišće ili sipajte ovu tečnost oko korena biljke.
 • Kako biste smanjili rizik od propadanja biljaka na minimum, vodite računa da biljku zalivate onoliko koliko joj je potrebno, da ih presadite onda kada im saksija postane tesna, da ih redovno orezujete i da impriuštite prostoriju sa dovoljno svetlosti i vlage. Takođe, redovno pregledajte biljke kako biste bili sigurni da ih nije napala neka biljna infekcija.

  Saznajte i koliko bambusa u vazi privlači sreću i bogatstvo.

  BONUS VIDEO

  Koje biljke savršeno uspevaju na istočnom prozoru u domu TikTok/vetterplantco

  Tekst: Lepa&srećna / B.S.