Nije lako održati modni "tempo" koji od nas traži da uz sve odevne kombinacije nosimo bele patike. Ako je reč o običnom šortsu i majici, možda ponekad "mogu da prođu" i patike koje nisu blistavo čiste.

Međutim, ako treba da ih obujeteuz romantičnu suknju ili neku "slip" haljinu, svakom će upasti u oči i najmanja trunka prljavštine. Evo saveta za čišćenje koji će vam pomoći da uvek izgledaju savršeno.

Za početak, potrudite se da svaku mrlju uklonite što pre. Ako vam se dogodi da nešto prospete po obući ili vas neko isprska u prolazu, papirnom maramicom brzinski uklonite prljavštinu. Takođe, samo nekoliko sekundi će biti dovoljno da, po povratku kući, ovlaš obrišete đonove sa strane. Oni su najveći "izdajnici" koji pokazuju koliko je prošlo vremena od prethodnog pranja patika. 

Proizvođači ne savetuju da se patike peru u mašini. Nekada ova "avantura" može dobro da se završi, ali nemojte se čuditi ako posledica bude odlepljivanje đona. 

kako oprati bele patike 2.jpg
Shutterstock  

Radije pripremite sami mešavinu deterdženta i sode bikarbone, sa malo vode, pa time istrljajte patike koristeći malu četku. Posebnu pažnju obratite na prevoje, jer se u njima skupi najviše prljavštine. Patike što pre isperite pomoću mikro krpe, natopljene u hladnu vodu i dobro isceđene. 

Ako nosite patike od bele kože, njih ipak čistite samo sredstvom namenjenim za to. Đonove, naravno, možete čistiti kao i kod patika od veštačkih materijala. Veoma je važno da se patike ne suše na suncu niti pored nekog izvora toplote. Da bi sačuvale lep oblik, možete ih ispuniti zgužvanim starim papirom, ali ga zamenite čim se ovlaži. 

bele patike.jpg
Shutterstock  

Posebno vodite računa o pertlama, jer i one često kvare izgled patikama. Zato je najbolje da nabavite bar dva para, pa ih češće menjajte i perite - tako će vaša obuća uvek izgledati besprekorno. 

Tekst: Lepa&Srećna